FunX

Proosten om vergiftiging te voorkomen met bier

  1. Newschevron right
  2. Proosten om vergiftiging te voorkomen met bier
Wist je dat vroeger geproost werd met bier om te voorkomen dat iemand je vergiftigde? Youssef El Bajnouni, die dinsdag werd gekozen tot Master Bartender 2012, vertelde vanochtend in Start de geschiedenis van het proosten. Volgens hem werd het vroeger gebruikt als er feestbesprekingen waren tussen landheren die net vrede met elkaar hadden gesloten na een zware oorlog.

"Natuurlijk was er dan altijd nog een beetje argwaan naar de tegenstander toe. Daardoor was de kans best wel groot dat je tegenstander nog wat gif in je drankje kon doen. Wat je dan deed is keihard met die aardwerken mokken tegen elkaar aan proosten. Dan wist je zeker dat als iemand je probeerde te vergiftigen, dat zijn gif dan ook in zijn drank terecht kwam,"
aldus Youssef.

Master Bartender 2012

Youssef El Bajnouni is dinsdag gekozen tot de Nederlandse Master Bartender 2012. Daarvoor moest hij en biertje tappen en serveren, blind proeven, een bierexamen maken en een diepte-interview aan gaan met kenners uit het vak. Youssef weet dus veel van bier, maar wat is een goed getapt biertje? "Dat is er een op de juiste temperatuur, in een heel schoon glas, met een zeer goede schuimkraag. Die moet je zo serveren dat het met het logo naar voren neergezet wordt op het viltje. Het beste is dat je ook veel weet te vertellen over het biertje zelf."

Lastig karweitje

Youssef El Bajnouni maakt nog kans op de internationale titel Master Bartender 2012, maar hij moet het dan wel opnemen tegen de 16 besten van de wereld. Als hij internationaal kampioen wordt dan wint hij een hele mooie bokaal en 10.000 euro, maar zoals hij zelf zegt: "Dat wordt nog wel een lastig karweitje!"

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F57276939&show_artwork=true"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie