FunX

Ahmed Marcouch fan van André Hazes

  1. Newschevron right
  2. Ahmed Marcouch fan van André Hazes
Ahmed Marcouch houdt van Nederlandstalige muziek. In FunX Start vertelt hij maandagochtend dat hij vooral groot fan is van de overleden volkszanger André Hazes. Het Tweede Kamerlid schoof bij Fernando en Veronica aan om het over zijn boek ‘Mijn Hollandse droom’ te hebben en besprak in de ‘snippetswirl’ zijn lievelingsmuziek.

In ‘Mijn Hollandse droom’ volg je Ahmed’s leven van zijn kindertijd tot nu. Je leest hoe hij als jongetje uit zijn Marokkaanse geboortedorp Beni-Boughafer naar Nederland verhuist. Hij leert Nederlands, wordt krantenbezorger, ziekenverzorger, politieagent, docent maatschappijleer, procesmanager jeugdbeleid bij de gemeente Amsterdam, stadsdeelvoorzitter van de gemeente Slotervaart en uiteindelijk Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid afgelopen zomer.In zijn boek beschrijft Ahmed dat hij in zijn tienerjaren orthodox moslim is geweest. In Start vertelt hij dat dit een grote invloed heeft gehad op zijn muzikale ontwikkeling: “Ik mocht heel lang van mezelf geen muziek luisteren.” Toen hij zichzelf langzaamaan weer muziek toestond, kreeg hij van een vriendin een bandje van Phil Collins. Ahmed: “Ik werd meteen verliefd, het was de eerste keer dat ik dit had bij westerse muziek. Het heeft misschien ook wel iets mediterraans, iets Arabisch.”


Ahmed is ook groot fan van Nederlandstalige muziek. ‘Kleine jongen’ van André Hazes vindt hij geweldig: “Hazes geeft in dit liedje advies aan zijn zoon. Hij zingt heel emotioneel en betrokken. Wat hij in dit liedje doet, doen veel vaders. Ik doe het ook in mijn boek, ik schets mijn levensloop en deel mijn ervaringen om te voorkomen dat mijn zoons dezelfde fouten maken als ik.”

Naast Nederlandstalige muziek houdt de PvdA’er ook van Marrokkaanse en islamitische muziek. Zangeres Fayrouz noemt hij als voorbeeld. “Ik zet het op om te ontspannen, het is niet druk. Het is lekker relaxed. Deze muziek brengt jeugdherinneringen aan familie terug. Het brengt me naar een andere tijd." Wanneer Ahmed echt wil ontspannen, zet hij klassieke muziek op. “Zo moet je je ochtend beginnen. Nou ja, oude mannen dan. Het is gewoon heel rustgevend. Als ik naar Den-Haag rij met de auto dan luister ik naar Radio 4. En dan geniet ik van de landschappen met deze muziek op de achtergrond."

Ster advertentie
Ster advertentie