FunX

Alles wat je over lachgas moet weten (FunX Radiospecial)

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Alles wat je over lachgas moet weten (FunX Radiospecial)

Donderdag 14 juli duikt FunX samen met luisteraars in de wereld van de lachgas. In een speciale thema-uitzending op FunX presenteert dj Rutger van 21.00 tot 23.00 uur een radiospecial over het gebruik van deze steeds populairder wordende drug.

Niet alleen partydrug

Hoe vaak gebruiken jongeren lachgas? Wat is de kick? Waar en wanneer doen ze dat? En wat zijn de gevolgen? FunX-reporter Laila ging de straat op en bevond zich op festivals, in clubs en bij jongeren thuis om op zoek te gaan naar antwoorden. Ze kwam er achter dat lachgas niet meer alleen een partydrug is.

100 ampullen per dag

Op straat, op het festivalterrein of in clubs: een oplettende voorbijganger ziet de lege lachgas-ampullen overal liggen. Uit de enquête van FunX.nl blijkt echter dat de grootste groep jongeren de drug thuis gebruikt. Van de 500 jongeren (gemiddeld 22 jaar) die anoniem de enquête hebben ingevuld, gebruikt ruim 70% wel eens lachgas. 1 op de 10 jongeren gebruikt het wekelijks. Meer dan een kwart gebruikt het elke maand. De meeste gebruikers nemen twee tot tien ampullen per keer, met enkele uitschieters naar boven de 100. Tegen alle verwachtingen in gebruikt 42,6% lachgas thuis. 13,1% gebruikt het op festivals en 12,8% in clubs. De jongste ondervraagde van 12 jaar gebruikt de drug wekelijks op school.

Confrontatie met staatssecretaris

In de thema-uitzending spreekt Laila met toxicoloog Martin van den Berg over de korte en lange termijn gevolgen van deze drug. Ook horen FunX-luisteraars hoe Laila staatssecretaris Martin Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) keihard confronteert met de resultaten van haar onderzoek.

Wakker schudden

FunX-reporter Laila Khatiri: "PvdA-kamerlid Marith Volp heeft in 2015 heel terecht Kamervragen gesteld aan minister Schippers. Het effect van medicinale lachgasampullen werd als gevolg daarvan besproken, terwijl jongeren massaal industriële lachgasampullen gebruiken. De populariteit van de drug is veel groter dan in Den Haag wordt gedacht! Voor mij een aanleiding om mijzelf wekenlang onder te dompelen in de wereld van lachgas. Nu ik weet wat de effecten zijn en in welke mate de drug wordt gebruikt, kan ik niet wachten om met de uitzending van morgen de politiek en al deze jonge gebruikers wakker te schudden."

#lachgas

Een Jellinek-expert op het gebied van verslaving schuift aan in de FunX-studio om vragen van luisteraars te beantwoorden. De radiospecial over lachgas hoor je vanavond tussen 21.00 en 23.00 uur op NPO FunX, online via FunX.nl en op alle FunX-socials praten luisteraars mee met de hashtags #FunX en #lachgas.

Ster advertentie
Ster advertentie