FunX

Steeds meer jongens afgeperst: geld overmaken of je naaktfoto's worden verspreid

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer jongens afgeperst: geld overmaken of je naaktfoto's worden verspreid

Je hebt net een nieuwe laptop gekocht en thuis aangekomen test je meteen de webcam uit. Je besluit op Chatroulette te gaan en je ziet opeens een onmogelijk mooie dame. Van het een komt het ander en voordat je het weet staan jullie allebei naakt voor de camera.

Plot twist: die chick bestaat niet en er zijn butt naked screenshots van je gemaakt. Als je wilt dat die niet verspreid worden, moet je geld overmaken. Het gebeurt steeds vaker bij jongens onder de 26 jaar. In Start met Fernando sprak Arda Gerkens van hulporganisatie Helpwanted over dit fenomeen.

"Het zijn hele slimme afpersers."

Verleiding

Arda legt uit dat jongens heel handig verleid worden, doordat meisjes contact met hen zoeken via Facebook, Snapchat of andere platforms. Het begint met een leuk gesprek, waarna het meisje uit de kleren gaat. De jongen is hiermee verleid en gaat uiteindelijk mee in het spel, totdat het opeens game over is.

"Soms worden er duizenden euro's gevraagd."

Georganiseerde bendes

Oké, maar wat als je zelf ook screenshots hebt gemaakt van dat meisje? “Het zijn hele slimme afpersers. Dit zijn bendes die er goed bij nadenken”, legt Arda uit. “Soms zijn het niet eens 'echte' meisjes, maar ingehuurde meisjes die in de prostitutie zitten of filmpjes die al gebruikt zijn. Het zijn georganiseerde bendes die hiermee bezig zijn.”

Door de angst die de jongens hebben dat hun foto’s of video's uitlekken, lopen de gevraagde bedragen van bendes al snel op. Arda: “Soms worden er duizenden euro’s gevraagd. Het gaat echt om super veel geld.”

Onderzoek

Helpwanted is bezig met een onderzoek naar online afpersing en roept jongens die zo'n situatie hebben meegemaakt op om zich te melden. Dit om hen zo goed mogelijk te helpen met de verwerking hiervan. Heb jij hetzelfde meegemaakt? Twijfel dan niet om contact op te nemen via helpwanted.nl!

Ster advertentie
Ster advertentie