FunX

Wat als Nelson Mandela overlijdt?

  1. Newschevron right
  2. Wat als Nelson Mandela overlijdt?
Zoals je de afgelopen dagen al in het nieuws hebt kunnen lezen, ligt Nelson Mandela weer in het ziekenhuis. Zijn toestand is ernstig maar stabiel. Het afgelopen half jaar is het Zuid-Afrikaanse icoon geregeld in het ziekenhuis opgenomen. Aangezien hij al 94 jaar oud is, vrezen veel mensen dat hij elk moment kan komen te overlijden.

Vandaag is het 49 jaar geleden dat Mandela veroordeeld werd tot levenslange gevangenisstraf. Hij is één van de belangrijke mensen geweest in strijd tegen de apartheid. Nelson is een symbool van vrijheid en kracht. Wat gaat zijn dood teweeg brengen in het land?

Reactie volk
"Je moet er rekening mee houden dat Mandela al vrij vaak in het ziekenhuis is opgenomen en dat Zuid-Afrika vorig jaar ongelofelijk is geschrokken van zo'n ziekenhuisopname. Dus je zou kunnen zeggen dat de bevolking enigszins voorbereid begint te raken dat iemand van 94 met een hele broze gezondheid natuurlijk niet het eeuwige leven heeft," aldus correspondent Peter van den Akker in Start.

Het is volgens Van den Akker met name erg voor de oudere generatie als Nelson komt te overlijden. De jongeren die zijn geboren na de vrijlating van Mandela in 1990, kijken er anders tegenaan: "Voor die jongeren is Mandela veel meer een stokoude man die heel erg beroemd is." Hierdoor is er geen collectief gevoel van rouw of angst in het land.

Toekomst Zuid-Afrika: Positief
In Zuid-Afrika is er de afgelopen jaren heel veel veranderd Van den Akker. Zo is er een sociaal netwerk opgezet; mensen kunnen uitkering krijgen. Aan de huizenbouw wordt gewerkt, maar deze verloopt echter wel traag. Ook de watervoorziening voor de bevolking is verbeterd.

Negatief
Er is al best veel gerealiseerd in Zuid-Afrika maar er is nog een hele hoop dat moet worden gedaan in het land. De kloof tussen arm en rijk is nog steeds groot zegt Van der Akker. Aangezien de partij ANC zich erg comfortabel is gaan voelen in zijn machtspositie, is de partij volgens hem nu wel gevoeliger geworden voor corruptie en machtsmisbruik. "Je zou kunnen zeggen als je heel ironisch of cynisch bent, dat het gedachtegoed van Nelson Mandela al te grabbel is gegooid terwijl hij nog niet eens is overleden."

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F96544811"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie