FunX

Is het Maatschappelijk Akkoord een goed initiatief tegen racisme?

  1. Newschevron right
  2. Is het Maatschappelijk Akkoord een goed initiatief tegen racisme?

Racisme, of je het nou bewust of onbewust doet, het is om moe van te worden. Ongeveer een jaar geleden riep minister Lodewijk Asscher de samenleving op om zelf met een antwoord op racisme te komen. De campagne Onderhuids houdt zich intensief bezig met dit vraagstuk. Vanavond bieden zij de minister hun antwoord op racisme aan.

In dit Maatschappelijk Akkoord staan maar liefst 28 punten om bewuste en/of onbewuste raciale discriminatie tegen te gaan. Fernando belde met René Rouwette van Onderhuids om alvast een aantal punten te bespreken.

1. Etnisch profileren. "Politieagenten letten op uiterlijk bij het staande houden van burgers. Dat mag niet. We hebben gezegd dat politieagenten het gesprek met die personen moeten aangaan. De agenten moeten duidelijk vertellen waarom je staande wordt gehouden. Iedereen heeft vooroordelen, maar bij politieagenten wordt dat meteen cruciaal." Dit moet ook het bewustzijn van agenten triggeren.

2. Gemeenten moeten gaan experimenteren met anoniem solliciteren. "Dus dat je op je sollicitatie niet invult wat je naam is en welke taal je spreekt. Zodat iedereen evenveel kans maakt. Je wordt in ieder geval uitgenodigd voor een eerste gesprek op basis van je kwaliteiten."

3. Alle leerlingen op de middelbare school moeten in ieder geval een keer geleerd hebben over het slavernijverleden. "Het maakt niet uit in welk jaar. Het is heel belangrijk om te weten waar mensen vandaan komen en voor hoe we elkaar weer kunnen vinden in deze samenleving."

Lees het volledige Maatschappelijk Akkoord hier.

Ster advertentie
Ster advertentie