FunX

Verlies van Serena Williams: hét voorbeeld van hoe vrouwen benadeeld worden?

foto: Brunopress
  1. Newschevron right
  2. Verlies van Serena Williams: hét voorbeeld van hoe vrouwen benadeeld worden?

Het gaat misschien goed met vrouwen die successen behalen in de sport, maar als het aankomt op gelijkheid tussen mannen en vrouwen, moet er nog veel veranderen. En als iemand daar tegenwoordig verandering in probeert te brengen, dan is het tennisster Serena Williams wel. Laat het nou net zijn dat ze vorig weekend te maken kreeg met een situatie waarbij ze keihard naar de scheidsrechter ofwel umpire riep:

"Er zijn mannen zich veel erger gedragen. Laat je deze wedstrijd op deze manier aan me ontglippen, omdat ik een vrouw ben?!"

Afgelopen zaterdag, tijdens de finale van de US Open, speelde de 36-jarige Serena tegen de 20-jarige Naomi Osaka. De best betaalde vrouwelijke atleet ter de wereld verloor de wedstrijd nadat de scheidsrechter punten van haar afpakte. Ze zou coaching vanaf de tribune hebben gekregen, heeft uit frustratie haar racket kapotgeslagen en noemde de scheidsrechter een dief. Iedereen heeft er een mening over, waarbij er zowel voor- als tegenstanders zijn van de betreffende scheidsrechter Carlos Ramos. De voorzitter van de Amerikaanse tennisfederatie, Katrina Adams, zei in ieder geval het volgende:

"De scheidsrechter zou zulke zware sancties niet hebben uitgedeeld als het een mannenduel was geweest."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

uitgesproken versus hysterisch

Het is pijnlijk, maar - heel waarschijnlijk - waar. Al helemaal als je bedenkt dat voormalig tennisster Billie Jean King (74) zich in de jaren 70 al hard maakte voor gendergelijkheid in de sport. In een interview met CNN legt ze uit dat ze Serena misschien iets te fel vond reageren, maar dat er wel degelijk sprake was van seksisme.

"Mannen zijn uitgesproken als ze voor zichzelf opkomen en vrouwen worden meteen bestempeld als hysterisch. Dat zijn we niet. We komen ook voor onszelf op."

battle of the sexes

Billie Jean King heeft zelfs een presidentiële eremedaille ontvangen voor haar strijd tegen genderongelijkheid in de sportwereld. Ook deed ze 1973 mee aan Battle of the Sexes, waarin Billie Jean King een wedstrijd speelde tegen Bobby Riggs. Guess what... Ze won! Het was zo legendarisch, dat het verfilmd is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

groter dan tennis

Het is groter dan tennis, zoals Serena zelf heeft gezegd. Het is eigenlijk nog veel groter dan sport alleen. Daarom behandelt CritiX het thema seksimse aanstaande zondag. Presentatrice Ingrid vraagt zich af in hoeverre vrouwen vaker benadeeld worden dan mannen én hoe het komt dat dit anno 2018 nog steeds speelt?

Luister en praat zondag tussen 17.00 - 19.00 uur mee!

Ster advertentie
Ster advertentie