FunX

Tim Beumers: "Welkom bij de 'excuusneger' van Hilversum"

  1. Newschevron right
  2. Tim Beumers: "Welkom bij de 'excuusneger' van Hilversum"

Bij FunX hoor je die dikke clubhits en YouTube-hits die op andere zenders niet te horen zijn. Hoe kan het dat een rockbandje met 25.000 hits op YouTube wel te horen is op andere radiozenders, maar Keizer, SBMG, Ronnie Flex en Broederliefde met miljoenen YouTube views alleen shine krijgen bij FunX?

FunX columnist Tim Beumers vindt dat rappers en labels zich vooral moeten richten op zenders waar ze gewild zijn en minder aandacht moeten besteden aan de zenders waar ze in een klein hoekje weggestopt worden. Daarmee reageert hij op een artikel van 3voor12 waarin onder andere Kees de Koning van Top Notch en FunX zendermanager Wilbert Mutsaers hun mening geven. Tim vindt dat artiesten zich hard moeten maken voor FunX, zodat de zender die ze altijd draait, landelijke dekking krijgt.Column Tim Beumers

Ja maar, het is altijd fijn om welkom te zijn. Zeker om je ergens welkom te voelen, daarom was je bij FunX jarenlang welkom bij jezelf. Dat roepen we nu niet meer, maar meer dan ooit zijn onze luisteraar en onze artiesten welkom bij ons. En dat moet ook wel.

Bij vele andere zenders zijn we namelijk niet welkom. Binnen het publieke bestel kan je alleen bij FunX terecht voor hiphop, r&b, slowjamz en urban gerelateerde muziek. Wij zijn het huis van artiesten als Ronnie Flex, SBMG, Broederliefde, Keizer en nog meer NL artiesten.

Maar die artiesten, die zijn vaak boos dat ze niet welkom zijn bij de rest van de publieke omroep en dat is logisch. Je wil natuurlijk dat jouw muziek zo veel mogelijk mensen bereikt en 3FM heeft nou eenmaal meer bereik dan FunX. Dus willen ze naar 3FM. Maar daar mag je in de nacht bij Giel langskomen, als het publiek dronken is en er misschien wat jongeren luisteren en meekijken via TV.

Als ze dan te gast zijn bij FunX, dan zeggen ze, ja we worden bijna niet gedraaid, als ik dan zeg, man we draaien je plat, kijken ze je aan en zeggen, ja jullie ja, ja duh. Niet beseffende, dat FunX in de grote steden onder hun doelgroep de grootste is, dus wat wil je?

Wil je echt dat 3FM en 538 meer rap draaien? Want de luisteraar zit niet op je te wachten rapper en de mensen die rap willen luisteren, die luisteren niet naar 3FM en 538. Dus wat je wil, is dat de lokale snackbar van tatta piet voortaan pietjel en tajin gaat verkopen, terwijl je er zelf niet eens wil gaan eten.

Waarom wil je ergens heen waar je niet welkom bent, maar bagatelliseer je waar je wel welkom bent? Al die rappers en labels met dat grote bereik, dat ze deels te danken hebben aan FunX, waarom maak je je niet hard voor die zender, want als die zender door heel Nederland te horen is, dan heb je toch wat je wil en bij die zender ben je gewoon welkom, daar luisteren jouw luisteraars naar.

Nee, FunX wordt weggezet als excuus van de publieke omroep om geen rap te hoeven draaien, dat is misschien wel waar, maar hoe ga je de zender die zich al jaren hard maakt voor je wegzetten als de excuusneger die je in reclames op TV ziet? Moet ik nou echt lezen dat een blanke oude man dit moet uitleggen aan rappers en labels, zie je dit nou zelf niet rapper? Jammer weer, ga maar weer boos zijn om de plaatsen waar je geweigerd wordt, ipv de tent in te lopen die met open deuren en een warm hart op je wacht. Bij onze portier heb je geen ledenpasje nodig. Dan weet je dat.

Ster advertentie
Ster advertentie