FunX

Aäron (23) had overgewicht: "Maar ik ben niet op een gezonde manier afgevallen"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Aäron (23) had overgewicht: "Maar ik ben niet op een gezonde manier afgevallen"

Overgewicht en obesitas kunnen zorgen voor gezondheidsrisico's. Daarnaast kun je er onzeker van worden en dit kan impact hebben op je mental health. Als je ervoor kiest om af te vallen, hoe zorg je er dan voor dat je er niet in doorslaat? De 23-jarige Aäron heeft morbide obesitas gehad en vertelt Tannaz over zijn journey in de Mental Health Club-podcast. Samen met Andreas Niessl, leefstijlcoach bij de Nederlandse Obesitas Kliniek, gaan ze in gesprek over hoe overgewicht en afvallen impact kunnen hebben op je mentale gezondheid en hoe je er het beste mee kunt dealen.

Liever luisteren? - FunX Mental Health Club

Quote

Ik had te maken met heftige emoties en ging een uitweg zoeken door veel te eten.

Aäron

VICIEUZE CIRKEL

Aäron had te maken met een vorm van ernstig overgewicht en dat was het gevolg van meerdere omstandigheden. "Allereerst is het erfelijk en kwam het al vaker voor in onze familie. Om die reden wilde mijn moeder er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ik, mijn broer en zussen het niet ook zouden krijgen." Omdat er in zijn opvoeding veel nadruk kwam te liggen op wat hij wel en niet mocht eten, ging Aäron stiekem eten. Toen zijn ouders later in een vechtscheiding terechtkwamen, begon hij ook te strugglen met emotie-eten. "Ik was vaak verdrietig en voelde me eenzaam. Daardoor kreeg ik te maken met heftige emoties en ging ik een uitweg zoeken door veel te eten. Vervolgens voelde ik me juist kut, omdat ik zoveel had gegeten en aankwam. Ik kwam in een vicieuze cirkel terecht."

VOOROORDELEN

Aäron was onzeker over zijn gewicht, maar dat is bij lang niet iedereen het geval. Zo vertelt Tannaz dat er ook mensen zijn die oké zijn met hun overgewicht. Toch krijgen die ook regelmatig te maken met negativiteit. "Er zijn altijd mensen die opmerkingen maken en je gaan pesten." Leefstijlcoach Andreas kan bevestigen dat mensen met overgewicht vaak te maken hebben met vooroordelen. "Mensen hebben de neiging om zich met je te bemoeien, waardoor je jezelf continu moet verdedigen. Mensen met obesitas hebben vaak al een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen." Die vooroordelen maken het dus nog lastiger, waardoor vermijdingsgedrag kan ontstaan. "Sommige mensen durven niet meer over straat of naar school. Daarom is het belangrijk dat je voldoende steun krijgt vanuit je omgeving."

Quote

Ik wilde iets aan mijn gezondheid doen en wel aan mijn overgewicht. Ik besloot er helemaal voor te gaan.

Aäron

PROBLEMEN

Na de scheiding van zijn ouders had Aäron weinig contact met zijn moeder. In januari 2020 probeerde hij die relatie te herstellen. Helaas ging dat niet zoals gehoopt. "Ik liep huilend weg en realiseerde me dat ik de relatie met mijn moeder niet kan fixen." Daarom besloot hij zich te focussen op de problemen waar hij wel invloed op kon hebben. "Ik wilde iets aan mijn gezondheid doen en wel aan mijn overgewicht. Ik besloot er helemaal voor te gaan."

"IK ZOU HET NIET AANRADEN"

Aäron viel zeker zestig kilo af, maar achteraf gezien, ging dat niet helemaal op de juiste manier. "Ik ben erachter gekomen dat ik niet op een gezonde manier ben afgevallen, dus ik zou het niet aanraden. Ik kreeg veel te weinig voedingsstoffen binnen en begon met overmatig sporten. Eigenlijk was ik te streng voor mezelf en dat was niet goed voor mijn lichaam. Nu weet ik dat dat geen goede manier van afvallen was."

Quote

Er is een dunne lijn tussen overgewicht door emotie-eten en een obsessie met afvallen.

Tannaz

OBSESSIE MET AFVALLEN?

Volgens Tannaz is het makkelijk om door te slaan in het afvalproces. "Er is een dunne lijn tussen overgewicht door emotie-eten en een obsessie met afvallen. Hoe zorg je ervoor dat je mentaal rustig wordt?" Andreas ziet dit ook vaak terug in zijn werk. Volgens hem moet je dan ook kleine stapjes maken en die leren waarderen. "Er is een verschil tussen diëten en een aanpassing maken in je leefstijl. Bij een leefstijl hoort ook een uitzondering. Bij een dieet is het veel strenger en krijg je sneller een schuldgevoel wanneer je af en toe een stukje taart eet."

Om van dat schuldgevoel af te komen, kun je er dus beter bewust voor kiezen om af en toe wat ongezonds te eten. Tannaz voegt eraan toe dat we eten op een andere manier zouden moeten beschouwen. "We moeten stoppen met eten categoriseren als goed of slecht. Dat bestaat niet."

Quote

Ik voel me energieker en vrolijker wanneer ik bepaalde doelen weet te behalen waar ik trots op ben.

Aäron

BALANS

Hoewel Aäron zich een stuk bewuster is geworden van de mentale gevolgen van het afvallen, struggelt hij er soms nog wel mee. "Soms heb ik wat meer gegeten en dan wil ik dat compenseren door extra te sporten." Volgens Andreas is het een proces om die balans te vinden. Sporten is voor iedereen belangrijk, maar dat zouden we volgens hem niet alleen moeten doen om af te vallen. "Je moet het ook doen om plezier te hebben en je mentaal beter te voelen." Gelukkig herkent Aäron zich daar wel in. "Ik voel me energieker en vrolijker wanneer ik bepaalde doelen weet te behalen waar ik trots op ben. Bijvoorbeeld als ik binnen een uur tien kilometer heb gerend."

NIET VOOR EEN ANDER DOEN

Tannaz vindt het mooi om te horen dat Aäron inmiddels weet waar zijn grenzen liggen en dat hij het niet voor een ander doet. "Wat veel mensen met overgewicht meemaken, waaronder ikzelf, is dat andere mensen zeggen dat je er wel leuk uit zou zien als je zou afvallen. Of dat ze wanneer je gewicht bent verloren, zeggen dat je er zo beter uit ziet. Dan vraag je jezelf af: voor wie doe ik het nu? Voor mijn gezondheid of voor anderen?"

Zo maakte Aäron zich voorheen druk over hoe anderen over hem dachten. "Sinds ik beter voor mezelf zorg, is mijn zelfbeeld niet meer afhankelijk van anderen. Daardoor weet ik nu dat ik gewoon gezond wil leven omdat ik daardoor gelukkiger word."

Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie