Naar homepage
FunX

Zo wordt het balbezit tijdens een voetbalwedstrijd berekend

foto: anpfoto: anp
  1. Newschevron right
  2. Zo wordt het balbezit tijdens een voetbalwedstrijd berekend

Bij voetbalwedstrijden zie je altijd statistieken langskomen: het percentage balbezit, aantal passes, schoten op doel en ga zo maar door. Wie houdt dit eigenlijk allemaal bij en waar kun je al die data voor gebruiken? Tijs Roker is sport data-expert en vertelde hier alles over in Start. ''Is er dan iemand ergens in een schuurtje naast het stadion die wedstrijd aan het kijken en alles aan het bijhouden als een gek?'' - Sander


Iets geavanceerder dan dat

Voetbalwedstijden worden in de gaten gehouden door meerdere mensen. Meestal zijn dit twee personen per team die de wedstrijd vol aandacht bekijken en tegelijkertijd op hun iPad elke actie invullen. Het is best intensief werk, vertelt Tijs. Het is dan ook wel handig om met zijn tweeën te werken, omdat je heel snel iets over het hoofd kan zien.

Lage lonen

Als je een Eredivisie-wedstrijd bekijkt, is de kans groot dat de statistieken niet van Nederlandse bodem komen.Die wedstrijden worden meestal geanalyseerd door mensen uit landen waar het salaris wat lager ligt. Zo vertelt Tijs dat hij met een datapartij uit Roemenië werkte waar ze een Heracles-specialist hadden die elke speler bij naam kende.

Balbezit

Het balbezit wordt niet gemeten met een stopwatch, dat is gewoonweg veels te moeilijk. Data-analisten hebben uitgezocht hoe dat het beste benaderd kan worden.

Quote

Om toch een balbezitpercentage te kunnen geven, wordt er gekeken naar de verhouding van het aantal passes tussen twee teams.

Tijs Roker

Het balbezit wat we te zien krijgen is dus helemaal niet gebaseerd op het aantal minuten dat een team balcontact heeft, maar op het aantal gemaakte passes.

Medische data

De data die wordt verzameld tijdens zo'n wedstrijd gaat verder dan wat we te zien krijgen. Zo dragen de spelers een klein kastje op hun rug waarmee medische data wordt verzameld. Op deze manier kan de medische staf hun spelers goed in de gaten te houden.

Quote

Misschien komt het ooit zo ver dat we de hartslag van Messi kunnen zien tijdens zo'n wedstrijd.

Tijs Roker

Data wordt steeds belangrijker

De echte grote ploegen zoals Real Madrid en FC Barcelona hebben al vol ingezet op data, vertelt Tijs. Zij hebben data-analisten in dienst die proberen met analyses steeds gerichter strategieën voor een wedstrijd te bedenken en daarmee de tegenstander een stapje voor te zijn.

Sport data-expert Tijs Roker legt uit hoe het zit met al die verzamelde data tijdens wedstrijden.

Ster advertentie
Ster advertentie