FunX

Crystal meth populairder in Nederland, maar wat is het?

  1. Newschevron right
  2. Crystal meth populairder in Nederland, maar wat is het?

Crystal meth, tina of officieel methamfetamine. Kende je de drug alleen van MTV reallife shows of de serie 'Breaking bad', dan is er kans dat je er binnenkort van dichterbij mee te maken krijgt. Uit onderzoek van stichting Mainline en Soa Aids Nederland blijkt dat ook in Nederland er steeds meer gebruikers zijn. Dat schrijft dagblad NRC vandaag. Vooral de steeds lagere prijzen zouden gevaarlijk zijn. Maar wat is meth?

Crystal meth voor dummies

Een gewoon aspirientje is de basis van crystal. In illegale labs voegen makers daar 'gezellige' ingrediƫnten als accuzuur, ontstopper, lampenolie of antivriesvloeistof aan toe. Gebruikers ervan snuiven, roken, slikken of spuiten (ook wel: slammen) het witte, kristalvormige spul.

Een soort viagra

Leon Knoops van stichting Mainline onderzocht online gaydating- en chatsites op het gebruik en verkoop van crystal meth. Daar zeiden mannen in codetaal dat zij seks wilden hebben met een shot crystal. De drugs zou ervoor zorgen dat je de daad langer volhoudt, maar ook dat je meer risico's neemt. Hierdoor is de kans op soa's en beschadigen aan 'edele' delen groter. Ook kan je erectieproblemen hebben of moeite met klaarkomen, de zogeheten 'crystal dick'.

In de VS is de drug al veel langer een probleem en proberen ze gebruikers te waarschuwen door campagnes zoals deze. Op de 'before' en 'after' foto's van opgepakte verdachten zie je de gevolgen van meth.

Hulp

Voor meer informatie of hulp kan je terecht bij verslavingsklinieken zoals Jellinek en stichting Drug Free World. Ook familieleden en vrienden kunnen hier aankloppen.

Ster advertentie
Ster advertentie