FunX

Gikkels: "Emoties lopen hoog op bij Exhibit B"

  1. Newschevron right
  2. Gikkels: "Emoties lopen hoog op bij Exhibit B"
Gikkels schittert momenteel in de emotionele voorstelling Exhibit B, die gaat over hedendaagse slavernij. De Amsterdamse rapper/acteur kwam samen met de Zuid-Afrikaanse regisseur Brett Bailey naar de FunX studio om te vertellen over de link met slavernij en hoe het komt dat mensen huilend weglopen tijdens de show.

Heftig

Exhibit B vertelt meerdere verhalen die bij verschillende gezichten horen. Gikkels zegt dat het heel heftig is voor bezoekers omdat ze geraakt worden door de waarheid die ze niet wisten. "De één knapt bij mij en de ander staat stil en reflecteert. (..) Op school krijg je veel te lezen over de nette Gouden Eeuw, maar in de tentoonstelling zie je dat Nederlanders barbaren waren."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F98230616"></iframe>
{/source}

Moderne slavernij

Regisseur Brett Bailey vertelt dat hij mensen bewust wil maken van de slavernij. "De slavernij vond niet alleen plaats in Nederland, maar wereldwijd. Het is simpel om zoiets weg te duwen, maar het was op een immense schaal." Hij vertelt dat het Afrika heeft kapotgemaakt en dat het nog steeds plaatsvindt. Gikkels voegt daar aan toe: "Als je mensen in hokken plaatst als dieren en gezinnen uit elkaar rukt, dan krijg je zulke situaties als met de asielzoekers in Nederland. Wij als Nederlanders zien dat niet."

Echt & uniek

Rapper Brainpower maakte de soundtrack 'Zweepslagen' met Gikkels en vertelde in Start dat het erg intens is. "Ik heb nog nooit zoiets gezien. Het is zo echt en zo uniek. Je ziet mensen gedegradeerd tot voorwerpen, maar de mensen leven en kijken je zo nu en dan aan. Als je er niks van voelt dan kan je je afvragen waar je hart zit." Brain zegt dat het einde hem het meest aangreep: "Het meest aangrijpende was voor mij het koor op het eind. Je zag hele nare foto's van echte gebeurtenissen. Het hele onmenselijke wordt menselijk en realistisch neergezet. Heel intens."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F98224784"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie