FunX

FunX thema-uitzending mensenrechten: De vier dingen die jij hebt gemist!

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. FunX thema-uitzending mensenrechten: De vier dingen die jij hebt gemist!

Vandaag is het de Internationale Dag van de Mensenrechten. FunX en Amnesty International gaan samen de strijd aan tegen onrecht. In het gebouw van Amnesty International in Amsterdam schrijven honderden mensen tegelijkertijd brieven om op te komen voor mensen die te maken hebben met onrecht. FunX heeft een speciale thema-uitzending, waarin FunX-dj's Eva en Ingrid met jou in gesprek over hot topics als mensenrechten, discriminatie, politiegeweld en vrijheid van meningsuiting.

Vrijheid van meningsuiting of discriminatie?

In Nederland mag je namelijk zeggen wat je wil, maar wanneer is iets vrijheid van meningsuiting en wanneer is iets discriminatie? Mag je bijvoorbeeld zeggen: Ik wil geen homo voor de klas van mijn kind! Er ontstond een hevige discussie met FunX-luisteraars en Quirine Eijkman (College voor de Rechten van de Mens)

context

Volgens luisteraar Raki is vooral de context van de mening/uitspraak belangrijk. Waar is iets gezegd? Wat is de aanleiding? Is die persoon wel nuchter? Ondanks dat veel mensen het eens zijn dat de context belangrijk is, riep de vraag over nuchterheid veel irritatie op. "Dus als je dronken een moord pleegt, is dat minder erg dan als je nuchter bent?!", reageerde een boze luisteraar in de app.

etnisch profileren

Nog steeds worden mensen in Nederland etnisch geprofileerd. Toch wordt er volgens Paul Gademan, werkzaam bij de politie, keihard gewerkt om het probleem bij de politie op te lossen. Wel vertelt hij: "Vooroordelen zitten zo diep geworteld, ook bij de politie, dat het tijd nodig heeft om te veranderen". Cemil Yilmaz van CTRL ALT DEL is het daar totaal niet mee eens. Volgens hem doet de politie juist te weinig moeite en weet ook de politiek niet hoe ze het probleem op moeten lossen.

Wat doet de politie eigenlijk tegen etnisch profileren? Volgens Gademan gebruikt de politie daderprofielen, om zo de juiste mensen te controleren. Deze daderprofielen zorgen voor een explosie aan reacties in de app. Leiden deze daderprofiele niet tot generalisatie?

BRIEVEN

Tegelijkerijd met de thema-uitzending schrijven honderden mensen brieven om op te komen voor mensen die te maken hebben met onrecht. Zo heeft Zita een brief geschreven voor Mahadine, een jongen uit Tsjaad die gemarteld is en gevangen zit. Allemaal vanwege zijn kritische filmpje over de regering. Speciaal voor FunX leest Zita haar persoonlijke en emotionele brief voor:

Shackilia Jackson

Shackilia Jackson is ook één van de tien personen die jij kan helpen door een brief te schrijven aan de premier van Jamaica. Shackelia's broer Nakiea werd volgens haar doodgeschoten, nadat Jamaicaanse agenten onterecht dachten dat hij een overvaller was. Jackson vertelt haar emotionele verhaal aan FunX-dj Eva Cleven.

Libie

Overal ter wereld vinden gruweldaden plaats. Wat dacht je van de aanslagen door heel Europa en vooral de verschrikkelijke situatie met mensensmokkelaars en slavenhandel in Libië? Yara Boff Tonella van Amnesty International vertelt dat Libië een gevaarlijk land is: "Mensenhandelaren en mensensmokkelaars kunnen ongestraft hun gang gaan, want er is geen bescherming van de politie. Mensen kunnen makkelijk gemarteld of vermoord worden." Maar waarom is er eigenlijk zo weinig aandacht voor?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie