FunX

Filterverslaving: naar de cosmetische chirurg om op je favoriete filter te lijken

  1. Newschevron right
  2. Filterverslaving: naar de cosmetische chirurg om op je favoriete filter te lijken

Met de filters van Instagram en Snapchat is van alles mogelijk: je kunt je kaaklijn strakker maken, je gezicht contouren of je lippen wat voller laten lijken. In sommige gevallen zijn mensen zo verslaafd aan de filters, dat ze hun eigen gezicht niet meer mooi vinden. Ilan Hoekstra van het Radio 1-platform Alicante dook in de wereld van deze filterverslaving. Eva sprak hem over het onderzoek in FunX Fresh.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verslaving

Als je verslaafd bent aan filters, vind je jezelf alleen nog maar mooi via de filters op Instagram of Snapchat. En dat kan vervelende gevolgen hebben, vertelt Ilan: "Als je alsmaar filters blijft gebruiken en je komt uiteindelijk iemand tegen op straat, dan zie je er opeens anders uit. Dus dan begin je je eigenlijk te schamen voor hoe je er in het echt uitziet."

Sommige mensen willen zo graag lijken op hun favoriete filter, dat ze daarvoor naar een cosmetisch chirurg gaan. Dat merkte ook Ilan op toen hij voor Alicante aan het filmen was in een cosmetische kliniek in Rotterdam: "We waren daar aan het filmen en er kwam een meisje met een Snapchat filter aan waar ze op wilde lijken. En dat kon."

Instagram

In oktober 2019 verklaarde Instagram dat het platform wat aan alle cosmetische chirurgie-filters zou gaan doen. Volgens de social media-app zouden gebruikers mentaal op een verkeerde manier worden beïnvloed door cosmetische filters. Toch zijn er - ruim een halfjaar later - nog steeds veel van deze filters te vinden op Insta.

Hoe dat precies zit, legt Ilan uit. Hij sprak er met Instagram over: "We hebben tegen Instagram gezegd: 'Hoe zit het? Jullie verwijderen niet alle cosmetische filters.' Ze zeiden: 'We zijn momenteel ons filterbeleid aan het herzien. We zijn aan het checken wat nou wel of niet een cosmetische filter is.'." Instagram is dus bezig met het bepalen welke filters nou wel of niet verwijderd moeten worden.
Ster advertentie
Ster advertentie