FunX

Coming Out Day: jongeren vertellen hun persoonlijke verhaal

  1. Newschevron right
  2. Coming Out Day: jongeren vertellen hun persoonlijke verhaal

Het is vandaag internationale Coming Out Day. Steeds meer jongeren komen uit de kast. Maar hoe is het om anno 2016 uit de kast te komen? Verschillende FunX-dj's spraken met de luisteraars over hun coming-out.

Geheim

Vanmorgen sprak Rutger met Gazi Duran over zijn coming-out in Start. Gazi is nu 26 en kwam op zijn 15e uit zijn kast. Op het moment dat hij het vertelde, reageerden zijn ouders positiever dan verwacht. Ze zeiden dat ze hoe dan ook van hem hielden, maar hij moest het wel geheim houden. Inmiddels zijn ook z'n ouders er tegen iedereen open over en zijn ze zelfs meegegaan naar de Gay Pride.

''Homoseksualiteit was nog nooit besproken bij ons thuis.''

ziekte

Johan Overdevest maakte een documentaire over drie jongeren die net uit de kast zijn gekomen: 'Uit de kast, en dan...?'. Ook de Haagse Lena is uit de kast gekomen. In Jouw Stad Rotterdam vertelde de 22-jarige Lena over haar coming out. Ook zij komt uit een islamitisch gezin, maar veel strenger dan dat van Gazi. Haar ouders accepteren haar geaardheid niet.

''Mensen lopen met een boog om me heen. Ook m'n ouders zien het als een ziekte.''

acceptatie

In Jouw Stad Amsterdam sprak Dyantha met de 23-jarige Ricky. Hij vond het best moeilijk om uit de kast gekomen. Hij komt uit een Hindoestaans gezin met islamitische ouders. Zijn vader was erg verdrietig toen hij erachter kwam.

''Ik ben uit de kast getrokken. Ik wilde het huis uit en m'n vader wist waarom. Maar ik vind niet dat je van je ouders kunt verwachten dat ze je moeten accepteren.''

Normaal zijn

Ook in Morad & Shay werd er aandacht besteed aan de Coming Out Day. Fotografe Marjolein Annegarn startte een project genaamd 'Jong & Gay'. Ze kwam erachter dat het voor veel jongeren niet makkelijk was om uit de kast te komen. De aanleiding voor het project was een gesprek met de 17-jarige Toto die haar vertelde over wat het voor hem zo moeilijk maakte.

''Mijn omgeving is het probleem niet. Ik wilde zelf gewoon zo graag normaal zijn.''

Jong & Gay

Van 27 augustus tot 9 oktober was haar fotoproject 'Jong & Gay' te zien in de Melkweg. Naast de expositie komt er een boek uit met foto's en ervaringen van de jongeren. Het boek bestaat uit portretfoto's, foto's bij de jongeren thuis en foto's van de jongeren zelf, zoals selfies en foto's van feestjes. Verder staan er een aantal columns in van gay bekende Nederlanders. Achteraan het boek zit een katern vol met adressen, plekken en feesten speciaal voor homoseksuele jongeren.

Ster advertentie
Ster advertentie