FunX

Van Lil' DJ Moortje naar The Bubbling King

  1. Newschevron right
  2. Van Lil' DJ Moortje naar The Bubbling King
Als je dj's als Chuckie, Hardwell en Afrojack vraagt wat voor muziek ze inspireerde, dan is er een grote kans dat je bubblingmuziek hoort. DJ Moortje bracht deze stijl met snelle vibes en catchy rhymes naar Nederland en vertelde onlangs in Start hoe hij bubbling creëerde en waarom hij een traantje moest wegpinken door een telefoontje uit Nederland.

Speedy Bubbling

The Bubbling King is inmiddels 50 jaar oud, maar Moortje herinnert zich nog als de dag van gisteren hoe hij de muziekstijl ontdekte. "Voor bubbling had je Rub-a-Dub, maar ik vond dat niet goed genoeg. Ik had sommige tracks zo vaak gedraaid, dat ik iets nieuws wilde." Dankzij een vriend die graag aan draaitafels sleutelde, ging Moortje werken met een tweede pitch, maar ook dat was niet de oplossing. Totdat hij beide pitchs naar 45 bpm verhoogde. "TOEN was het raak!" zei de DJ in Start. Hij probeerde de ontstane tracks in dronken toestand uit in een Amsterdamse club en daar werd de Speedy Bubbling geboren.



25 jaar bubbling

De afgelopen jaren is Moortje blijven draaien, maar de vraag naar bubbling werd veel minder: "Daarom ging ik meer hiphop, reggaeton en latinhouse mixen," zei de DJ in start. De Curaçaose dj moest een traantje laten toen hij gebeld werd door Buma Rotterdam Beats om te komen praten over 25 jaar bubblingmuziek: "Ik zeg altijd dat het publiek pas zegt dat een dj echt goed is, als hij al overleden is, maar nu krijg ik de eer levend en dat vind ik wel tof."

Little Moortje

DJ Moortje kwam op jonge leeftijd aan zijn naam. Hij vertelde Fernando dat de naam eigenlijk van zijn oom was. "Toen ik tien jaar was, heet mijn oom Big Moortje, dus werd ik Little Moortje." Vanaf zijn twaalfde ging de naam langzaam over in DJ Moortje. Vóór 1988 was Moortje alleen populair op Curaçao, maar daarna pakte hij het vliegtuig naar Nederland, omdat hij hier meer kon verdienen. Dat viel in het begin tegen, omdat hij opnieuw moest beginnen. "Hier moest je zelf je platen kopen, terwijl discotheken dat op Curaçao voor je deden.



Achtervolgd

Moortje's succes had ook zijn keerzijde. De dj was zo populair dat andere dj's er alles aan deden om te ontdekken welke platen hij draaide en waar hij dat deed. "Eerst kocht ik mijn platen in Amsterdam, maar ik had ook een vriend die ze vanuit Jamaica stuurde. Er was een tijd dat ik die platen plakte, zodat niemand de namen kon zien, zodat ik alleen die dingen had. Maar ik werd zelfs achtervolgd naar de platenzaken!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie