FunX

Hasmik Matevosyan: Van vluchteling tot milieubewuste fashionista die mode-industrie wil vernieuwen

  1. Newschevron right
  2. Hasmik Matevosyan: Van vluchteling tot milieubewuste fashionista die mode-industrie wil vernieuwen

"Als je een asielzoeker of vluchteling bent, dan mag je na je achttiende niet verder studeren. Dus als je met een opleiding begonnen bent voor je achttiende, mag je het afmaken, maar je mag geen nieuwe opleiding beginnen na die leeftijdsgrens." Het is de keiharde realiteit waar de Armeens/Russische Hasmik Matevosyan mee te maken kreeg als voormalig asielzoeker.

Maar inmiddels is ze uitgegroeid tot een milieubewuste fashionista die de mode-industrie wil vernieuwen. Reden genoeg voor Eva om haar uit te nodigen als in WorX.

"Ik mocht geen stage lopen zonder verblijfsvergunning."

Doordat Hasmik geen mogelijkheid had om een opleiding op te pakken, koos ze voor een thuisstudie. "Ik keek naar mijn mogelijkheden en dat was een thuisstudie bestellen." Daardoor heeft ze wel haar certificaat voor de online opleiding modemaken en ontwerpen in de pocket. Stilzitten kent ze niet, want ze besloot vervolgens zelf om stage te lopen bij de winkel van Meri Borsato (moeder van Marco Borsato) in Alkmaar.

"Ik ben daarnaartoe gegaan met een portfolio en certificaat van de opleiding en vroeg of ik stage bij hen kon lopen. Ik zei er meteen bij dat ik geen verblijfsvergunning had." Dat was nou net het punt waarop Hasmik werd afgewezen.

Nog een keer

Als een echte doorzetter besloot ze het de week erna weer te proberen, zonder een woord te reppen over haar verblijfsstatus. "Er stond iemand anders en toen mocht ik wel terugkomen om een week proef te draaien en daarna was ik aangenomen. Toen wisten ze uiteraard toch wel dat ik geen verblijfsvergunning had, maar dat was prima."

Besef: vervuiling en uitbuiting

Fashionista Hasmik mocht weliswaar geen geen opleiding meer volgen na haar achttiende, maar is op den duur toch toegelaten tot de kunstacademie. Maar het was niet wat ze verwachtte. "Tijdens mijn opleiding kwam ik erachter hoe vervuilend de mode-industrie is en hoeveel mensen uitgebuit worden in de productie." Daardoor besefte Hasmik dat ze haar liefde voor het maken en ontwerpen van kleding niet wil gebruiken om iets te ontwikkelen wat het milieu vervuilt en mensen uitbuit.

Ster advertentie
Ster advertentie