FunX

Jonge Rotterdammers on the Grind: Jari Nuno

foto: Nahom Tsehaie photography®
  1. Newschevron right
  2. Jonge Rotterdammers on the Grind: Jari Nuno

De jonge fotograaf Jari Nuno (20) weet het zeker: ‘this is a forever thing'. Met zijn vrije geest en gefocuste mindset maakt hij zich klaar om de wereld van fotografie over te nemen. Hoewel de Rotterdammer nog niet zo lang bezig is, weet hij wel zeker dat hij dit wil doen voor de rest van zijn leven.

“Wees niet bang voor reacties. Doe gewoon wat jij vindt dat je moet doen. Vind je het tof? Doe het, publiceer het. Er zijn sowieso mensen die feedback zullen leveren. En als mensen kritiek leveren, moet je het niet zien als negativiteit, het is vooral een verbeterpunt voor jezelf.”

Het begin

Jari doet het liefst aan portretfotografie. Deze stijl houdt hij graag aan, omdat het eigenlijk het eerste was dat Jari leerde. Zijn liefde voor fotografie begon al op een jonge leeftijd. Thuis stond er een camera waar hij mee besloot te ‘spelen’. Hij kreeg altijd positieve reacties op zijn foto’s. “Toen ging ik foto’s maken met vrienden, wat wel tof was.” Jari is zijn vrienden enorm dankbaar voor hun support.

“Het is natuurlijk begonnen bij m’n vrienden, dus zij zijn altijd mensen zijn die ik supergraag wil fotograferen. Door hen is dit alles gaan lopen. Zij vertrouwen en geloven in mij. Dat inspireert mij ook om door te blijven gaan.”

Connecties

In het laatste jaar van zijn opleiding Business & Fashion, liep Jari stage bij een PR bureau in Londen, waar hij goed kon netwerken. “Af toe als er activiteiten waren waar fotografie bij betrokken was, dus een fotoshoot voor Vans bijvoorbeeld, werd altijd wel gevraagd of ik mee wilde. Zo heb ik dus dat wereldje dus ook gezien en daarnaast heb ik veel geleerd van fotografen in Londen.”

Inspiratie

Zoals veel beginnende fotografen haalt ook Jari zijn inspiratie uit het werk van ervaren mensen uit het vak. “Je hebt Mark Bolk, een hele bekende fotograaf uit Rotterdam en Rosa Quist, ook uit Rotterdam. Zij inspireren me heel erg. Maar ook Stacii Samidin inspireert me echt. Vooral omdat iedereen een eigen manier van fotograferen en een ander inzicht heeft.” Zijn oud-modedocent heeft hem ook erg geïnspireerd. “Ze heeft me altijd gestimuleerd om door te gaan met fotografie. Dankzij haar ben ik waar ik nu ben.”

Sport 2000 en Rotterdam’s Finest

"We zijn nu bijna vier maanden verder en ik zie echt een ontwikkeling in toen en nu." Naast eigen portretfoto’s, werkt de ambitieuze Rotterdammer sinds kort voor sportkleding franchise Sport 2000. Via de mede-eigenaar van kledingmerk Clan de Banlieue kon hij daar terecht en maakt hij nu foto’s voor hun social media-kanalen. “Als ik terugkijk naar de periode dat ik daar begon in juli en nu, zie ik echt een ontwikkeling. Dat vind ik mooi om te zien.” Daarnaast heeft Jari ook een eigen project opgestart: Rotterdam’s Finest.

“Het gaat in principe om jongeren in Rotterdam die bezig zijn met hun creativiteit, dus art, fotografie, muziek etc. Die wil ik allemaal gedurende een jaar capturen en dan aan het eind van dat jaar wil ik het presenteren aan de crowd. Na dat jaar komt er een tentoonstelling waar ik alles laat zien. Ik vind het gewoon tof om mensen, die aan het grinden zijn, meer exposure te geven met voornamelijk m’n fotografie. Dan doe ik wat voor de city en voor de youth.”

Negative vibes

“Je hebt sowieso te maken met tegenslagen.” Dat is logisch, want niet alles gaat altijd volgens plan. “Het is gewoon dat externe factoren je werk gaan beïnvloeden en gaat het even niet lekker of zit je niet lekker in je vel, dan kan je niet leveren wat je hoort te leveren. Je moet er altijd boven proberen te staan en gewoon doorgaan met je werk, want je wordt daarop beoordeeld en niet op je gevoelens. Als er iets gebeurd, moet je je er overheen zetten en sterker terugkomen.”

“Positive vibes only. Ik sluit me gewoon van negativiteit af, ik wil daar niks mee te maken hebben. Gaat het even slecht dan zetten we dat aan de zijkant en gaan we door. Op een gegeven moment is het niet meer aan de zijkant, maar in het verleden.”

150 procent

Jari weet goed wat hij wil met z’n toekomst. Hij heeft een chille en sociale houding en staat altijd open om anderen te helpen. Met zijn drive en motiverende talks inspireert hij jongeren die bezig zijn met het ontwikkelen van hun eigen talenten. “Je moet gewoon door blijven gaan. Blijven werken, blijven plaatsen, op een gegeven moment komt het wel. In het begin had ik ook zoiets van, what the fuck, ik maak veel foto’s, maar ik word nog steeds niet gezien. Het is gewoon een kwestie van tijd. Je moet doorgaan, want precies wanneer je denkt dat het niet goed gaat, moet je 150% geven en gewoon knallen. Elke wending in je leven heeft wel een doel of accomplishment.”

Ster advertentie
Ster advertentie