FunX

Niva over de queer community in Nederlandse hiphopscene: "Jammer dat er niet over wordt gepraat"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Niva over de queer community in Nederlandse hiphopscene: "Jammer dat er niet over wordt gepraat"

Young M.A, Tyler, the Creator en Lil Nas X zijn een aantal voorbeelden van artiesten uit de internationale hiphopgame die de lhbtq+ community vertegenwoordigen. Maar hoe zit dat in de Nederlandse hiphopscene? Niva is een van de weinigen die openlijk de queer community vertegenwoordigt. Ze vertelt erover aan Tannaz in Start.

Rapper Niva over de LHBTQ+-community: "Be yourself, f*ck de rest!"

Jezelf zijn

"Het is jammer dat er niet heel veel meer zijn", zegt Niva over het aantal Nederlandse hiphopartiesten die de lhbtq+-gemeenschap vertegenwoordigen. "Ze zijn er ook wel, maar er wordt niet over gepraat."

Niva hoopt dat ze een voorbeeld kan zijn voor anderen, maar onderneemt daar niet per se actie in. Ze vindt dat iedereen voor zichzelf moet beslissen of je wel of niet uit wil komen voor je seksuele geaardheid. Aan anderen wil ze wel meegeven dat je gewoon jezelf moet durven zijn. "Be yourself, fuck the rest", is haar motto.

Haat

Omdat Niva openlijk gay is, ontvangt ze vaak genoeg haatcomments. Maar dat kan haar niet schelen. "Die comments zou ik sowieso wel krijgen, of ik nou gay ben of niet." Ze gaat graag in gesprek met degenen van wie ze haatberichten ontvangt. "Dan vraag ik waar het vandaan komt", vertelt ze. "Ik ben best benieuwd hoe anderen denken. Meestal komt eruit: geloof of opvoeding. Dan kan ik wel zeggen: 'ja het is dit en dit en dit', maar ik heb voor mezelf al die acceptatie gevonden. Zij kunnen dat niet. Ik laat het dan voor wat het is. Ik moet door."

Van 31 juli tot en met 8 augustus vindt dit jaar voor de 25e keer Pride Amsterdam plaats. Ook FunX vindt dat iedereen er mag zijn en daarom is het van belang om te blijven bouwen aan een inclusievere samenleving. Het is tijd om uit je bubbel te komen en kennis met elkaar te maken, want er zijn meer gelijkenissen dan je denkt. Lees hier alle verhalen rondom de Pride!

Ster advertentie
Ster advertentie