FunX

"Twijfels over mijn geloof leverde mij kritiek op"

  1. Newschevron right
  2. "Twijfels over mijn geloof leverde mij kritiek op"

De 26-jarige Hazjir doet mee aan de ramadan, maar hij is ook open over zijn twijfels over zijn islamitisch geloof: "Ik vroeg mij af wat mij echt een moslim maakt."

Mijn geloof

Hazjir schoof afgelopen zondag aan in CritiX en discussieerde mee over de stelling: '11 maanden playboy, 1 maand prayboy, maakt je hypocriet'. Inmiddels heeft hij voor zichzelf bevestigd dat Allah zijn god is. "Kort gezegd, zijn het de manieren en de gebruiken van de islam waar ik mij bij thuisvoel. En niet die van een ander geloof."

Kritiek

Maar de Utrechter kreeg behoorlijk wat kritiek toen hij zei niet zeker te weten of de islam iets voor hem was. Zo waren ook FunX-luisteraars ervan overtuigd dat de ramadan een periode van bezinning is waaraan moslims verplicht moeten meedoen.

Schuldgevoel

Ook Abdul (23) schoof aan in de studio en zei dat er niet zoiets bestaat als een 'praktiserende' of 'niet praktiserende' moslim. "Je bent het of je bent het niet." Maar volgens Hazjir is het niet zo zwart/wit.

"Ik denk dat er veel jongeren met een schuldgevoel leven en dat dat voor afstand zorgt tot hun geloof. Omdat zij meer zoiets hebben van 'joh, je zit nou eenmaal in een ander soort land, het is niet erg als je met een vriend of vriendin een café gaat zitten."

Ondanks de aanvankelijk tegenstrijdige standpunten, waren Hazjir en Abdul het erover eens: Het is belangrijk om de positieve gedachtes van de ramadan ook de andere elf maanden van het jaar vast te houden. "Maar wie zijn wij om te zeggen dat een ander het fout doet."

Ster advertentie
Ster advertentie