FunX

Last van faalangst? Frouke vertelt hoe je ervan afkomt

  1. Newschevron right
  2. Last van faalangst? Frouke vertelt hoe je ervan afkomt

Een presentatie houden op je werk of optreden voor een volle zaal is voor de meeste mensen natuurlijk hartstikke spannend. Een gezonde dosis zenuwen hoort erbij, maar wanneer je last hebt van faalangst, gaat dit nog een stapje verder. Frouke van Es had faalangst, maar heeft het weten te overwinnen. In WorX vertelde ze hoe ze dit voor elkaar heeft gekregen.

"Het is heel belangrijk om er niet alleen mee te blijven zitten."

bibberende knieën en schaamte

"Bibberende knieën, een knoop in je maag en overal trillen. En ook helemaal geen zin meer hebben in wat je eigenlijk zou moeten doen." Dat is wat Frouke elke keer meemaakte als de faalangst naar bovenkwam. Hier schaamde ze zich erg voor, dus erover praten was niet bepaald makkelijk.

"Faalangst gaat dieper dan alleen maar een beetje zenuwachtig zijn. Je bent echt bang dat je gewoon helemaal niet deugt en dat anderen je helemaal gaan afkeuren."

'gewoon' doen

Inmiddels is Frouke van haar faalangst af en treedt ze op voor meer dan 1500 mensen. Ook helpt ze anderen om van faalangst af te komen. Haar belangrijkste tip: gewoon heel veel doen! "Hoe meer je het doet, hoe meer je merkt dat waar je bang voor bent, gewoon helemaal niet waar is." Dat is natuurlijk superlastig. Volgens Frouke is het daarom belangrijk om hiervoor het juiste moment en de juiste plek uit te kiezen. "Hou het laagdrempelig. En het is helemaal geen schande om hulp te vragen!"

#OPENUP

Meer dan 4 op de 10 jongeren kampt met psychische klachten. NPO 3FM, MIND en verschillende andere jongerenmerken, waaronder FunX, staan van 6 tot en met 12 april in het teken van #openup om het taboe onder jongeren te doorbreken. Praten over over je burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis is namelijk hartstikke belangrijk! Deel jouw eigen #openup op social en help mee om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie