Studies met zware selectiesystemen zitten blijkbaar niet eens vol
- News
- Studies met zware selectiesystemen zitten blijkbaar niet eens vol
Een nieuwe studie volgen? Dope! Máár voor sommige studies moet je eerst vol stress een soort sollicitatie doen. Why? Omdat die opleiding maar een klein aantal plekken heeft. Het is dus niet zeker dat jij een plekje krijgt. Die shit heet numerus fixus. I know, het lijkt net straight outta een Harry Potter-film. En weet je wat al helemaal weird is? Vaak zit die opleiding uiteindelijk niet eens vol. Hoe dan?!
The struggle is real
Dus je zit keihard te strugglen om aangenomen te worden op die ene opleiding met een numerus fixus. Uiteindelijk word je niet aangenomen en nu lees je opeens dat ie misschien niet eens vol zat. NOS op 3 deed onderzoek naar hoe dat werkt op universitaire opleidingen.
Vincent van Rijn van NOS op 3 vertelde in Start dat het verschillende redenen heeft. De uni’s zeggen dat zij vaak te maken hebben met wispelturige studenten. Sommigen worden aangenomen op de opleiding, maar kunnen bijvoorbeeld geen kamer vinden en kiezen er uiteindelijk toch voor een andere studie te doen. En die komen dan uiteindelijk niet opdagen.
Internationale studenten
Maar ook bij internationale studenten zijn er genoeg problemen. Zij hebben bijvoorbeeld vaak problemen met hun visum of qua money. Diegene is dan wel ingeschreven, maar komt misschien pas veel later of helemaal niet.
Keuzestress
De laatste reden is dat studenten zich vaak voor twee studies inschrijven met een numerus fixus. Uiteindelijk worden ze voor beide studies aangenomen en moeten ze er toch écht eentje kiezen. Dat ene plekje van de niet-gekozen studie gaat dan naar de volgende persoon op de wachtlijst. Maar die heeft misschien al een andere studie gekozen, waardoor het plekje uiteindelijk vrij blijft.
All about the money
Na dit hele verhaal vraag je jezelf misschien af why the hell die opleidingen nog een numerus fixus willen. Volgens Vincent zijn de universiteiten bang dat er dan opeens kapot veel studenten voor de deur staan. Dat zorgt dan weer voor problemen met te weinig leraren of grote collegezalen. Maar vaak gaat het natuurlijk ook all about the money. Vincent:
“Stel je doet een bacheloropleiding. Dan krijgt de universiteit alleen de eerste drie jaar dat jij die opleiding doet betaald van de staat. Als je er bijvoorbeeld zes jaar over doet, verdienen ze die laatste drie jaar niks aan je. Dan is zo’n selectie een goede manier om te kijken of je slimme studenten binnenhaalt.”