FunX

"Trouw niet met een Marokkaan!"

  1. Newschevron right
  2. "Trouw niet met een Marokkaan!"
Gedwongen huwelijken gaan meestal over van oorsprong Afghaanse, Iraakse, Koerdische, Indiase, Marokkaanse, Turkse of Somalische meisjes die tijdens hun ‘zomervakantie’ naar het land van herkomst worden ontvoerd en vervolgens aan een achterneef uitgehuwelijkt. Het probleem wordt besproken op verschillende sites. Maar wat doen we voor de Bible Belt meiden?

Refogordel
De Bible Belt of Refogordel is een gebied in Nederland, van Zeeland tot Overijssel, waar relatief veel gereformeerden wonen. Uit onderzoek van Movisie blijkt dat er binnen deze groep ook sprake is van huwelijksdwang. Bijvoorbeeld als het meisje zwanger is. Ook is er enorme druk om te trouwen met iemand binnen de eigen gemeenschap. Movisie gaat binnenkort kwalitatief onderzoek doen naar deze groep.

Dwang?
De ene huwelijksdwang is de andere niet. Als je door je ouders weggegeven wordt aan iemand die je nog nooit hebt gezien en moet verhuizen naar een ander land om een leven met je nieuwe man/vrouw op te bouwen, dan gaat dat ver. Als je ouders liever niet hebben dat je met een Marokkaan thuiskomt of juist wel, is er dan sprake van dezelfde dwang?

Je gaat er vanuit dat je ouders het beste met je voorhebben. Weten zij dan wie de beste huwelijkspartner is voor jou? Of moet je altijd vrij zijn in je keuze?


Donderdag 9 juni vindt in Amsterdam de jongerenconferentie Your Right To Choose plaats. Over huwelijksdwang. Meer info: www.yourrighttochoose.nl

Ster advertentie
Ster advertentie