Naar homepage
FunX

Joshua (22) is woordblind en heeft moeite met dagelijkse dingen zoals appen

bron: YouTube: studio040nl
  1. Newschevron right
  2. Joshua (22) is woordblind en heeft moeite met dagelijkse dingen zoals appen

Het is de Week van de Alfabetisering. Je kunt het je maybe niet voorstellen, maar in Nederland wonen 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. En een groot deel van die groep bestaat uit jongeren. Dat betekent dus dat bepaalde dagelijkse dingen niet lukken, zoals een appje versturen óf het lezen van een verpakking in de supermarkt. Joshua (22) kan er helaas over meepraten en vertelde er meer over in Start.

Woordblind

Joshua is zoals je dat noemt woordblind. Hij kan letters wel lezen, maar vindt het moeilijk om er woorden van te maken. Op de basisschool kon Joshua nog prima mee, maar de ellende begon voor hem op de middelbare school. Daar kreeg hij naar eigen zeggen te weinig aandacht van de docenten voor zijn situatie.

Whatsapp

Dingen die voor de meeste jongeren heel gewoon zijn, zijn voor Joshua dus niet altijd even easy. Zo gaat het versturen of lezen van een appje niet heel makkelijk. Joshua: "Ik los het op door dingen in te spreken. Maar dan moet je ook geluk hebben dat iemand tijd heeft om dat te beluisteren." En hoe gaat dat dan als hij in de supermarkt wil weten wat er op een etiketje staat dan? "De vaste producten die ik altijd haal, weet ik wel te vinden. Als ik iets nieuws nodig heb, moet ik dat wel echt aan de mensen in de winkel vragen."

Werk

Joshua werkt op dit moment ook als automonteur bij een garage en loopt ook daar wel eens tegen bepaalde moeilijkheden aan.

"Soms moet je de auto uitlezen en dingen opschrijven voor een APK keuring en dan denk ik: het is zo jammer dat ik hier moeite mee heb."

Droom

Maar Joshua is geen opgever. Hij wordt veel geholpen door zijn moeder en vrouw als het gaat om rekeningen en papierwerk. Zo heeft hij met behulp van hen ook een nieuwe school gevonden waar hij verder leert. Daar maakt hij veel vooruitgang. "Hoe hoog de drempel ook is, je moet die stap toch een keer nemen. [...] Als ik nu terugkijk, kan ik heel veel meer dan eerst. Het is de beste keuze die je ooit kunt maken." Zijn grote droom? Ooit zelf een autogarage openen. Hoe hij dat gaat doen? Joshua: "Goed doorleren en er honderd procent achterstaan."

Docu

Joshua deelde zijn verhaal ook in een docu van Studio040. Hieronder kan je daar de eerste aflevering van checken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie