FunX

Hilversum zoekt allochtonen!

  1. Newschevron right
  2. Hilversum zoekt allochtonen!
Hoe vind je een allochtoon, eskimo, blinde of dove voor je televisie – of radioprogramma? De Publieke Omroep (NPO) helpt omroepen met een subsidiepot voor deze bijzondere gevallen. In de Monitor Representatie 2010 van de NPO, die Pownews vorige week naar buiten bracht, lees je dat Hilversum nog te wit is en geen afspiegeling van de samenleving.

De NPO telt hoeveel Friezen, Negers en Eskimo’s er door het beeld lopen en zelfs welke seksuele voorkeuren er aan bod komen op de Nederlandse radio en televisie. De reden? Als de minderheden in de maatschappij voldoende door omroepen gerepresenteerd worden, krijgen ze er geld voor: De eskimo omdat het schuift.

Pownews van dinsdag 19 april 2011 met "De eskimo omdat het schuift"


Wel tellen, niet méétellen!
De NPO kan blijven ontkennen dat het ze vooral gaat om het ‘bewust maken van keuzes op redacties’, het staat nu toch echt zwart op wit dat er geld wordt vrijgemaakt om een representatief beeld van de maatschappij op televisie te laten zien. BNN, AVRO, MAX, KRO, NCRV, NTR, VARA, ze maakten allemaal gebruik van de subsidie. De grootste grap is: het maakt niet uit of de doelgroep er naar kijkt of niet. Dát wordt namelijk niet gemeten! Het Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) is op dat gebied al jaren niet representatief.

Alweer een rapper op tv!
Al die rappers (inclusief zanger Gio) die aanschuiven bij De Wereld Draait Door, waar komen ze ineens vandaan? Het zou zomaar kunnen dat de redactie een cursus “waar vind ik de rapper” heeft gevolgd, ook daar krijg je als omroep in Hilversum subsidie voor. Omroep MAX kreeg 40.000 euro om aan redacties van MAX uit te leggen hoe je een allochtoon vindt. Een cursus “hoe loop ik van het mediapark af en zie ik wat er om me heen gebeurt in de maatschappij” zou voor de langere termijn een betere investering zijn. Je zou je als omroep toch doodschamen voor je eigen medewerkers als je voor dit doel je hand op moet houden. Toch?

DWDD van 10 maart 2011 met aandacht voor Op Volle Toeren

De excuusallochtoon
Stel je voor je werkt in Hilversum en je roots liggen toevallig in Marokko, Suriname, Turkije of welk ander Niet-Westers land waar je ouders vandaan komen. Je dacht al, zo die sollicitatieprocedure verliep soepeltjes. Kom je erachter dat de omroep die jou heeft aangenomen geld krijgt voor jouw exotische aanwezigheid op de werkvloer. Hoe kun je je dan anders voelen dan de excuus-allochtoon? Ik mag hopen dat Zarayda (BNN), Abdellah (AVRO) en Ajouad (KRO) vanwege hun kwaliteiten zijn aangenomen. Maar het feit dat de regeling bestaat zet deze talenten in een twijfelachtig daglicht.

Maximale begeleiding
FunX wil Hilversum graag maximaal begeleiden in het proces om de NPO een afspiegeling van de samenleving te laten zijn. Aangezien we waarschijnlijk maximaal aanspraak kunnen maken op de subsidiepot, geven we bij deze alvast aan dat de NPO het geld in de verbetering van het Kijk - en Luisteronderzoek kan steken. Alsjeblieft.

Ster advertentie
Ster advertentie