FunX

Surileaks: de Chinezen komen en blijven!

  1. Newschevron right
  2. Surileaks: de Chinezen komen en blijven!
De Wikileaks cables zorgen sinds vorig jaar voor veel opschudding in de wereld. In Nederland is het sinds half februari stil, maar in Suriname komen de leaks nu op gang. Je zou verwachten dat interessante informatie over Desi Bouterse zou vrijkomen als veroordeelde drugscrimineel, maar het tegendeel blijkt waar. De Chinese invloed in Suriname doet meer stof opwaaien dan de huidige president.

Paramaribo cables

De grote vraag in Suriname is wie de documenten aan de landelijke pers beschikbaar heeft gesteld. Zijn de bestanden via Nederland in Paramaribo terecht gekomen of is Julian Assange hiervoor verantwoordelijk? In de Paramaribo cables komen verschillende onderwerpen aan bod zoals mensensmokkel, de Decembermoorden en de suggestie dat vice-president Ameerali als informant van Amerika heeft gewerkt. De Paramaribo cables worden gepubliceerd in de Parbode en op de website Super Suriname. Journalist Ivo Evers vertelt er meer over in Fresh'n Up:

{audio}http://download.omroep.nl/funx/blogs/ivo_trouw.mp3{/audio}

Zoals Ivo hierboven al aangeeft is één van de belangrijke onderwerpen de Chinese invloed in Suriname.

Origi-nees

De eerste Chinezen werden in 1842 naar Suriname gehaald om als contract-arbeiders aan het werk te gaan. Inmiddels wonen ruim 30.000 Chinezen in Suriname, waarvan gefluisterd wordt dat ze niet allemaal legaal het land in zijn gekomen. In de cables staat vermeld dat ze geholpen worden door corrupte Surinamers en criminele Chinese organisaties. Helaas blijft het daar niet bij. Er wordt ook gesuggereerd dat er sprake is van mensensmokkel. Groepen mensen, waaronder ook Chinezen, worden naar Suriname gehaald om dwangarbeid te verrichten. Tevens worden ze gedwongen tot prostitutie in massagesalons en bordelen.

Chinese stad

In de cables staat geschreven dat Chinezen plannen hebben om een nieuwe stad in Suriname te starten. Het zou gaan om een locatie, dicht bij de grootste luchthaven van Suriname. De Chinezen gaven in december 2010 aan, dat ze 5 miljoen dollar investeren in de woningbouw en infrastructuur van Suriname. Dit soort investeringen hebben echter ook een keerzijde. De Chinese bedrijven werken uitsluitend met Chinese arbeiders die vervolgens het land niet meer verlaten.

Economie

Er wordt al jaren angstvallig naar China gekeken. Zo zou het Aziatische land het centrum van de financiële wereld worden. Ook wordt er gespeculeerd dat China binnen 10 jaar de grootste economie van de wereld zal zijn. Nu kijkt de wereld naar de moslims en zijn we bang dat die de wereld zullen overnemen, maar vergeten daarbij dat de Chinezen onder de radar doorgroeien. Neemt China binnenkort alleen leiding over de wereldeconomie of gaat Peking voor volledige wereldheerschappij?


Ster advertentie
Ster advertentie