FunX

CritiX Café: "In de bijstand zitten is een keuze"

  1. Newschevron right
  2. CritiX Café: "In de bijstand zitten is een keuze"

600.017, dát is het aantal mensen dat in Nederland een uitkering heeft. Maar zitten al deze mensen in de bijstand, omdat ze echt niet anders kunnen? Of heeft het ook te maken met wilskracht en andere factoren? In de bijstand zitten is een keuze, dat was de CritiX stelling van afgelopen zondag.

Voor sommigen lijkt het misschien een makkelijke manier om maandelijks zonder enige vorm van inspanning aan je geld te komen. Maar voor anderen is het flink afzien. Helemaal als je vol overgave je studie hebt afgerond en vervolgens gewoon niet aan de bak kan komen. Dit overkwam FunX luisteraar Roos. Na twee jaar bijstand, is het haar gelukt eruit te klimmen. Ze heeft een nieuwe studie opgepakt en is aan de slag gegaan in het onderwijs.

Huisdichter Derek Otte bracht speciaal hierover een spoken word ten gehore:

Catfish
Wist je dat er bijna 100 miljoen accounts op Facebook zijn die helemaal niet bestaan? Allemaal fake accounts die jou en mij begluren zonder dat we weten wie zij zijn? Gelukkig weet je intussen hoe je je privacy het beste kunt bewaken op Facebook. Maar wat nou als iemand zich heel anders voordoet online en je zelfs verliefd wordt op diegene. De zogenaamde catfish. Hoe ga je ermee om en nog belangrijker: hoe kun je een catfish juridisch aanpakken?

Je kunt door een catfish voor de gek worden gehouden, maar het kan ook zijn dat iemand jouw identiteit jat en zich als jou voordoet. Dat overkwam Daniel. De afgelopen zes jaar worden zijn foto's gebruikt door catfish en komt hij ze tegen op diverse neppe instagram-, twitter- en facebookaccounts.

Catfish herkennen en vermijden is niet zo makkelijk als het lijkt. Job Vos is identiteitsfraude-expert en stelt dat dat toch kan.

Ster advertentie
Ster advertentie