FunX

LINDA reageert op ophef 'verrukkelijke billen'

  1. Newschevron right
  2. LINDA reageert op ophef 'verrukkelijke billen'
Het safarithema met het onderdeel 'verrukkelijke billen' van het meest recente LINDA magazine, heeft onlangs voor de nodige ophef gezorgd. Hierin zijn vijf donkere dames met Afrikaanse roots met een kort broekje geportretteerd. Het zat een aantal vrouwen dwars dat de fotosessie voor het stereotype beeld van de donkere vrouw zorgde.

"Enerzijds worden we neergezet als slachtoffers"

Tegengeluid
Rasheida Adrianus is één van de dames die een tegengeluid wilde bieden. Zo bracht ze de hashtag #zokanhetooklinda tot leven. "In het safarithema is geen nuance te vinden. Enerzijds worden we neergezet als slachtoffers; vrouwen die in Congo verkracht worden," vertelde ze vanmorgen in Start. "Anderzijds worden we neergezet als een stel vrouwen die gefascineerd zijn door hun eigen achterwerk. Ik vind het niet passen bij de donkere vrouw van nu. Vandaar dat ik met een tegengeluid ben gekomen en dat is de hashtag #zokanhetooklinda," voegde ze eraan toe.

Media
Rasheida vindt dat donkere vrouwen te weinig vertegenwoordigd zijn in de media. Wanneer dat wel zo is, gebeurt het vaak op een negatieve manier zoals in rapclips. "Dan gaat het vaak om ons achterwerk of hoe goed we kunnen dansen," vertelde ze. Adrianus denkt dat dat komt omdat redacties in Nederland vooral blank zijn. Daardoor wordt er vanuit een ander perspectief naar dingen gekeken. Daarnaast zijn volgens haar de kansen voor donkere vrouwen niet zo groot als voor blanke dames."Ik werd links en rechts gebasht"

Model Akua
Akua Konadu is één van de vrouwen die gefotografeerd is voor het verrukkelijke billen- onderdeel. Zij heeft de foto laten maken omdat ze trots is op haar lichaam. Ze had niet verwacht dat ze zoveel negatieve reacties zou ontvangen. "Ik werd links en rechts gebasht. Je hoeft niet iemand te bashen om een punt te maken. De manier waarop het ging was heel onnodig," vertelde ze in Start.

"Ik zie er eigenlijk niet zo veel vervelends in"

Reactie LINDA
De commotie rondom het verrukkelijke billenthema is de redactie van LINDA magazine niet ontgaan. "Ik kan me best voorstellen dat je het vervelend vindt dat je met stereotype in beeld wordt gebracht. We werken bij LINDA heel vaak met stereotypen. We zoeken daarin soms misschien de grenzen op. Deze portrettengalerij is eigenlijk een soort ode aan die mooie ronde billen waar wij als witte vrouwen soms ons best voor doen om die ook proberen te krijgen," vertelde LINDA's hoofdredactrice Jildou van der Bijl in Start.

"Ik zie er eigenlijk niet zo veel vervelends in maar ik vind het heel jammer dat men zich wel op die stereotype aangevallen voelen," voegde ze er nog aan toe.

"Kan me voorstellen dat je dat een keer zat bent"

Jildou vindt de reacties toch niet overdreven. "Ik vind dat iedereen ervan mag vinden wat hij/zij vindt. Daarom leven we toch in een vrij land, dit moet allemaal kunnen. Nee hoor ik vind de ophef helemaal niet overdreven, want dat is niet aan mij. Ik kan me ook echt voorstellen dat je het misschien vervelend vindt dat je weer met die stereotype geassocieerd wordt, dat je dat een keer zat bent", zei ze tot slot.

Ster advertentie
Ster advertentie