FunX

CritiX: “Moslimwijk? Nee, onnodig haatzaaien”

  1. Newschevron right
  2. CritiX: “Moslimwijk? Nee, onnodig haatzaaien”
De Haagse Schilderswijk is volgens een artikel in Trouw een moslimwijk waar de Sharia, de islamitische wet, heerst. Geloof jij in dit soort verhalen? Vandaar de CritiX stelling: 'Het probleem van moslimwijken wordt onderschat'. Ruim 57% van de luisteraars was het eens met de stelling.

Wijkprobleem

FunX DJ Angelique sprak met Shahim, bewoner van de Schilderswijk. Hij zegt dat er wel degelijk een probleem is, maar niet alleen met moslims. “Ze zeggen dat er een moslimprobleem is in de buurt, maar het is een wijkprobleem. In de wijk wonen Marokkanen, Antilianen, Turken, Surinamers en we hebben heel veel problemen en criminaliteit in de wijk. Het is heel makkelijk om dat allemaal op de moslims af te schuiven!” Check hieronder het hele gesprek met Shahim.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F93339889&amp;color=ff6600&amp;auto_play=false&amp;show_artwork=false"></iframe>
{/source}

Onherkenbaar beeld

Verder sprak de DJ met Rachid Guernaoui, fractievoorzitter D66 Den Haag. Hij ging zaterdag de Schilderswijk in om te kijken of de buurtbewoners het beeld dat geschetst is door de Trouw herkennen. “Ik heb met buurtbewoners, buurtvaders en politie gesproken en het bleek gewoon dat zij zich niet herkenden in dat beeld. Dat beeld klopt niet. De gemeente en de politie zijn daar gewoon de baas.” Luister hieronder het hele interview met de fractievoorzitter.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F93340005&amp;color=ff6600&amp;auto_play=false&amp;show_artwork=false"></iframe>
{/source}

Moslimwijk bestaat niet

Fenne Pinkster, sociaal geograaf beantwoordde ook een aantal vragen van Angelique in de uitzending. Zij zegt: “De moslimwijk bestaat niet. Overigens, weten wij niets van religie, daar hebben we geen cijfers van. Wat we wel kunnen doen is gaan kijken of er wijken zijn waar een bepaalde etnisch groep meer dan de helft van bevolking vormt. En die zijn er niet. Als je naar buurten als de schilderswijk kijkt, zijn die één van de meest gemengde buurten.” Check hieronder het hele interview met Fenne Pinkster.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F93340280&amp;color=ff6600&amp;auto_play=false&amp;show_artwork=false"></iframe>
{/source}

Facebook reacties

Eva = oneens
"Ik voel me als blondje veiliger in de schilderswijk dan in een "blanke" buurt. Daar leeft het dag en nacht en als je werkelijk word lastig gevallen en hard genoeg schreeuwt, komt er altijd wel een Marokkaanse jongen te hulp. In de "blanke" wijken verstoppen ze zich achter de gordijnen."

Vishal = eens
"Gewoon afschaffen en aanpassen! Net als de rest!"

Faroug = oneens
"Niemand in de schilderswijk zit te wachten op Geert Wilders laat mensen gewoon hun leven leiden. Wij gaan toch ook niet naar de blanke wijken om te zeggen dat het daar anders moet."

Jannah = eens
"In sommige wijken gaat het echter wel te ver. Wanneer je daar als meisje doorheen loopt wordt je gelijk uitgemaakt voor hoer of slet omdat je een rokje met panty aan hebt."

Kamal = oneens
"Nee, het wordt onnodig opgeblazen om haat en angst te zaaien bij de onwetende. De kampers oid worden toch ook niet de hele dag negatief belicht?"

Safdie = eens
"Ik kwam vaak in de Indische buurt vanwege vrienden/nascholing etc. Hoe vaak ik zomaar ben uitgescholden voor hoer terwijl ik me met mijn eigen zaken bemoeiden dat is niet meer op 2 handen te tellen. Bakstenen gooien omdat ik niet reageerde, tot hij een beuk van mij op ze kanis kreeg, toen was het pas klaar."

Bunita = oneens
"Ik woon als katholiekje in een moslimwijk en ben er super gelukkig! Heb hele lieve islamitische buren We zijn allemaal mensen hoor. Leven en laten leven noemen we dat."

Ster advertentie
Ster advertentie