FunX

Dutchmedia: FunX supported by BNN start 6 september

  1. Newschevron right
  2. Dutchmedia: FunX supported by BNN start 6 september
Onder de Engelse naam 'FunX supported by BNN' starten de Nederlandse Omroep Stichting (NOS), BNN en FunX per 6 september een eerder aangekondigde landelijke versie van FunX via de kabel, satelliet en internet. Daarbij zal de kabel- en satellietdistributie die FunX Amsterdam nu nog onder eigen hoede inzet, voor één symbolische euro overgedragen worden aan de NOS.

In de Randstad blijft FunX zelf met haar eigen zenders actief. Binnenkort zullen de partners bekend maken hoe de programmering er uit zal zien. Tot die tijd willen de betrokkenen nog niets kwijt over de inhoudelijke opzet. FunX zal voor het landelijke kanaal optreden als productiemaatschappij; de NOS en BNN zijn als licentieverantwoordelijke de uitzenders van het nieuwe kanaal.

De NOS moest noodgedwongen als publieke landelijke omroep vorig jaar stoppen met het kabelkanaal Colorful Radio ondanks dat de staatssecretaris van OC&W, Medy van der Laan een beslissing van het Commissariaat schorste. Hierop kreeg FunX de mogelijkheid de kabelcontracten over te nemen. FunX supported by BNN zal als het ware uitzenden op juridische basis middels het kanaal van het voormalige Colorful Radio. Dankzij het schorsingsbesluit van Medy van der Laan (D66) en de laatste uitspraak van opeenvolgende rechtszaken, ziet de NOS mogelijkheid het kanaal in te vullen. Dit bevestigt Jan Westerhof, zendercoördinator themazenders, Radio 1 en 747AM. Overigens is de regering voornemens om het wettelijke regime voor neventaken en nevenactiviteiten te wijzigen. Mogelijk al eerder dan de in 2008 voorgestelde wijzigingen om alle activiteiten voortaan onder de 'hoofdtaak' te laten vallen, ongeacht het aantal kanalen.

De commerciële landelijke zenders verenigd in de NVCR hebben de afgelopen periode tegen FunX een aantal vooralsnog tevergeefse procedures gevoerd met als doel de zender uit de lucht te krijgen. Het is waarschijnlijk dat de NVCR in navolging van Colorful Radio ook tegen het landelijke 'FunX supported by BNN' procedures zullen voeren tegen het initiatief om mogelijk een uitzendverbod daarvoor te laten afkondigen. Maud Burgers laat namens Radio 538 en de NVCR weten zich nog te beraden op mogelijk te nemen stappen.

Ster advertentie
Ster advertentie