FunX

Palestijnen ook op Facebook onderdrukt?

  1. Newschevron right
  2. Palestijnen ook op Facebook onderdrukt?
Sites als Facebook en Twitter worden alom geprezen om hun belangrijke rol tijdens de Arabische revoluties. Via speciale pagina's op bijvoorbeeld Facebook, die soms wel honderdduizenden leden tellen, werd opgeroepen in opstand te komen tegen de corrupte regimes. De revolutie in Egypte wordt niet voor niets de revolutie van de 'facebook-generatie' genoemd. Lang leve Facebook zou je zeggen!

De online oproep om te vechten voor meer vrijheid en gelijke rechten lijkt wat Facebook betreft echter niet voor iedereen te mogen gelden. De pagina waarop Palestijnen oproepen om op 15 mei in opstand te komen tegen de Israëlische bezetting is tot drie keer toe verwijderd. De groep telde ruim 360.000 leden. Op de pagina zou volgens Facebook worden opgeroepen tot geweld tegen joden. Deze oproepen zijn ook na herhaaldelijk verzoek van Facebook niet verwijderd.

Israëlische druk
Geweld tegen wie dan ook is inderdaad niet goed te keuren, maar is dit wel de echte reden geweest om de pagina te verwijderen? Facebook lijkt vooral te zijn gezwicht voor Israëlische druk. Zo heeft de Israëlische minister Yuli Edelstein in een persoonlijke brief aan FB-oprichter Mark Zuckerberg gevraagd om de pagina te verwijderen. Ook zijn er Facebook pagina's opgericht van pro-Israël organisaties die als doel hebben de pagina uit de lucht te halen. Op één van deze pagina's valt bijvoorbeeld te lezen:

A week ago a very abusive group have been created on facebook.
It called: "Third Palastinia intifada".
Today the group counts over 160,000 fans and still counting.
We can not keep quiet about it!!
We have to fight back and report the abusive group!
If many people will report, Facebook delete the group immediately!
So don't waste your time and report now on this link:
http://www.facebook.com/Palestinian.Intifada


Twitter
De Palestijnen die achter de pagina zitten zeggen echter gewoon door te gaan met hun oproep tot een derde intifada tegen de Israëlische bezetting. Ze zijn de jarenlange vernedering en onderdrukking meer dan zat. Ze kwamen al eens massaal in opstand in 1987, in 2000 en willen dat dit jaar weer doen. Inmiddels heeft de groep een nieuwe Facebook pagina opgericht die nu al meer dan drie miljoen fans telt. Ook hebben ze een Twitter account opgericht. Ze houden er zelf al rekening dat ook deze moet zwichten voor Israëlische druk:Kortom, ook online gaat het eeuwig durende Israëlisch-Palestijns conflict gewoon door. Wat vind jij? Is de pagina terecht verwijderd door Facebook?
Ster advertentie
Ster advertentie