FunX

Kimberley (23) lijdt aan slaapverlamming: "Alsof een aanwezigheid op je borst drukt"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Kimberley (23) lijdt aan slaapverlamming: "Alsof een aanwezigheid op je borst drukt"

De wekker gaat, je wordt wakker en staat vervolgens op om aan een nieuwe dag te beginnen. Klinkt als een doodnormale ochtend. Maar wat als je wel wakker wordt, maar vervolgens niet op kunt staan omdat je lichaam niet meewerkt? De 23-jarige Kimberley lijdt al 13 jaar aan slaapverlamming en vertelde er meer over in Start met Fernando.

Kimberley lijdt aan slaapverlamming: "Alsof een aanwezigheid op je borst drukt"

Video niet beschikbaar

Duizend kilo

Niet kunnen bewegen is helaas niet het enige wat er bij slaapverlamming komt kijken. Zo ervaart Kimberley nog veel meer creepy dingen. "Het lijkt alsof er iemand op mijn armen, benen en borst drukt. Het voelt alsof er duizend kilo op je ligt. Ik kan alleen mijn ogen bewegen en kan niet praten." Ook hallucinaties komen vaak voor bij slaapverlamming. "Het lijkt ook weleens alsof er een hele nare aanwezigheid is", vertelt Kimberley. "Die hoor, zie of voel je dan. Dat is nooit prettig. Het is altijd iets heel naars."

Iemand 'aanwezig' in huis

Kimberley heeft over het algemeen meerdere keren per week last van slaapverlamming. "Het gaat meestal om twee tot zeven keer per week." Inmiddels heeft Kimberley in haar leven dus al heel vaak te maken gehad met slaapverlamming, maar ze vertelt ook over het engste wat ze ooit heeft meegemaakt. "Ik was ooit in slaap gevallen op de bank. Op een gegeven moment werd ik wakker en kon ik niet bewegen. Ik woon alleen en na een paar seconden kreeg ik het idee dat er iemand in mijn huis was. Mijn hond begon keihard te blaffen, terwijl hij dat bijna nooit doet. Toen raakte ik heel erg in paniek. Het lijkt allemaal heel echt. Gelukkig was er uiteindelijk niemand."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Demonen

Aangezien slaapverlamming iets is wat al eeuwen voorkomt, wordt er door sommige mensen en binnen bepaalde geloven gedacht dat het iets te maken heeft met demonen en geesten. Helaas voor Kimberley is er nog altijd niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar slaapverlamming. Daardoor is het voor haar lastig om er een oplossing voor te vinden. "Er is ook geen medicijn voor, dus het is heel moeilijk."

Energie naar één plek sturen

Gelukkig heeft Kimberley mettertijd wel manieren ontdekt om de slaapverlamming te stoppen. "Als ik me heel erg focus en al mijn energie naar een teen of mijn vingertoppen stuur, dan voel ik langzaam dat ik vanuit die plek weer mijn hele lichaam kan bewegen. Dat werkt voor mij tot nu toe het beste."

Ster advertentie
Ster advertentie