FunX

Alles wat je moet weten over de giftige eieren

  1. Newschevron right
  2. Alles wat je moet weten over de giftige eieren

Wil je morgenochtend lekker een eitje nemen bij het ontbijt? Dan moet je goed uitkijken. Er zijn namelijk giftige eieren in de omloop. Maar om welke eieren gaat het precies en hoe gevaarlijk is het als je er eentje eet? Benno Bruggink, woordvoerder van De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), vertelt er meer over aan Morad en Dyantha.

Hoe kan het?

De eieren zijn besmet met het stofje fipronil. Dat komt doordat het middel is rondgesproeid in stallen om bloedluis bij kippen te bestrijden. Het verantwoordelijke schoonmaakbedrijf heeft de stallen stiekem schoongemaakt met het giftige middel.

Hoe is de nvwa erachter gekomen?

De NVWA werd ingeschakeld toen het stofje in een pluimveehouderij in Belgiƫ werd aangetroffen. Hun stal werd schoongemaakt door een Nederlands bedrijf.

"Wij hebben toen onderzocht welke Nederlandse bedrijven nog meer zaken hebben gedaan met dit schoonmaakbedrijf. Dat zijn er ongeveer 180 en die zijn we nu allemaal aan het onderzoeken."

Welke eieren zijn besmet?

Op alle eieren staat een speciale code gedrukt, aan de hand van deze code kun je erachter komen of het ei besmet is. Dat doe je door de code in te voeren op de website van de NVWA . Heb je gisteren al je eieren gecheckt? Check ze dan nogmaals, want op 1 augustus zijn er een aantal nieuwe codes aan de lijst toegevoegd.

Hoe gevaarlijk is het?

De eieren met de code X-NL-40155XX bevatten de grootste hoeveelheid van het gif en zijn daarom het gevaarlijkst. Deze eieren hebben een acuut gevaar op de gezondheid. Het giftige middel heeft effect op de lever, nieren en schildklier. Het wordt daarom afgeraden om deze eieren te eten.

Kun je beter helemaal geen eieren meer eten?

Het lijstje van besmette eieren is aan het oplopen. Betekent dit dat je beter voorlopig geen eieren kunt eten? Volgens het voedingscentrum is het voor volwassenen sowieso niet goed om meer dan 4 eieren per week te eten. Als je je aan die hoeveelheid houdt, hoopt het giftige stofje minder op.

Voor kinderen is het echter een ander verhaal. Zij zijn gevoeliger en kunnen beter helemaal geen eieren met een te hoog fipronil-gehalte eten.

"De eieren met de code X-NL-40155XX zijn een acuut gevaar. Bij die anderen eieren is het niet gevaarlijk, mits je niet teveel eieren eet."

Is biologisch beter?

Het is een fabel dat biologische eieren niet besmet zouden kunnen zijn. Ook deze eieren kunnen fipronil bevatten. Check altijd even de code op de website van de NVWA.

Koken of bakken?

Helaas is het ook niet zo dat het stofje er uit wordt gekookt wanneer je het ei bakt. Je moet het ei in dat geval op minimaal 1100 graden koken en dan blijft er weinig van over.

FOTO: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie