FunX

Hoe het is om op jonge leeftijd borstkanker te hebben

  1. Newschevron right
  2. Hoe het is om op jonge leeftijd borstkanker te hebben

Weinig mensen staan stil bij het feit dat ook jonge vrouwen borstkanker kunnen krijgen. Morad & Shay belden daarom met Nessa. Zij was 19 jaar oud toen ze bij zichzelf een knobbeltje ontdekte. Volgens Nessa was er weinig informatie beschikbaar voor jonge vrouwen met borstkanker. Daarom bracht zij daar verandering in.

knobbeltje

Nessa ontdekte een knobbeltje in haar borst toen ze onder de douche stond: "het voelde als een soort knikker". De volgende dag ging ze naar de huisarts voor onderzoek. Toen ze uiteindelijk hoorde dat ze een agressieve vorm van kanker had, stond haar wereld op zijn kop. Het werd en spannende periode van onzekerheid.

"Ik wilde zo graag gewoon normaal blijven en de leuke dingen blijven doen. Daar haalde ik ook weer energie uit."

jong en kanker

Jonge vrouwen hebben met andere soorten problemen te maken dan middelbare vrouwen met borstkanker. Nessa was bijvoorbeeld net twee weken op kamers, en net begonnen aan een studie. Zij zat met vragen over studiefinanciering en of het nog wel mogelijk was om ooit kinderen te krijgen. Dit soort informatie kon ze niet vinden, omdat veel informatie vaak gericht was op wat oudere vrouwen. Daarom is Nessa zelf de Stichting Jong Borstkanker begonnen.

tip

Het is belangrijk om je borsten goed te controleren, zodat je er vroeg bij kunt zijn als er iets mis is. Daarom gaf Nessa nog een tip.

"Het is goed om zelf onderzoek te doen een of twee keer per maand, zodat je je borsten leert kennen in de verschillende fases van je cyclus. en dat je bijzondere dingen leert herkennen."

Ster advertentie
Ster advertentie