FunX

"Bruine mensen, Zwarte Piet is geen racisme"

  1. Newschevron right
  2. "Bruine mensen, Zwarte Piet is geen racisme"
We spraken eerder deze maand al in CritiX over Zwarte Piet, maar de discussie is inmiddels zo hoog opgelaaid dat FunX het onderwerp weer onder de loep houdt. Donderdagavond ging het niet om de vraag of Zwarte Piet racistisch is, maar om de manier waarop de discussie wordt gevoerd. Vandaar de stelling:

"Hun tradities"
Wij zitten ook niet aan hun tradities. (..) Het is ook niet voor hun bedoeld," was de reactie van een FunX luisteraar. Daarmee bedoelt ze dat het een kinderfeest is en dat "Surinaamse en bruine mensen" zich niet gediscrimineerd moeten voelen. Check hieronder wat zij en anderen nog meer te zeggen hadden:Integratie
Journalist Francisco zegt dat de Zwarte Piet discussie zo fel is omdat we nu pas begrijpen waar het om gaat: "Je ziet dat integratie twee kanten op werkt. De afgelopen tien jaar is tegen mensen met niet-Nederlandse oorsprong gezegd dat ze zich moeten aanpassen, maar nu wordt dat ook tegen Nederlanders gezegd."Akwasi
Rapper Akwasi denkt dat we dicht bij een Zwarte Piet-verandering zijn: "Het valt en brokkelt en ik denk dat het nog een paar jaar duurt. Het is belangrijk dat mensen naar elkaar luisteren en niet debatteren omdat ze dan schreeuwen en hun handen op hun oren plaatsen. Het is alleen moderniseren. Hoe zou het zijn als we gewoon roetvegen doen? Dat is genoeg. Waarom horen mensen dat niet?"

Ook op Facebook ging het helemaal los. Bekijk hier de heftige reacties over de felle manier waarop de Zwarte Piet discussie gevoerd wordt.

Ster advertentie
Ster advertentie