FunX

A$AP Rocky nog steeds vast in Zweden: een update over zijn situatie

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. A$AP Rocky nog steeds vast in Zweden: een update over zijn situatie

A$AP Rocky werd op 2 juli gearresteerd in Zweden wegens mishandeling. Hij raakte na zijn optreden in gevecht met twee jongens in Stockholm. De manager van A$AP beweert dat zijn omstandigheden in de Zweedse cel slecht zijn. Hij is daarom een petitie gestart om hem vrij te krijgen. Die petitie is inmiddels door heel veel fans en artiesten getekend, zoals Justin Bieber, Post Malone en zelfs de moeder van Kim Kardashian! Collega-rapper Tyler the Creator tweette zelfs dat hij nooit meer naar Zweden zal gaan. Maar hoe gaat het nu verder en wanneer komt A$AP vrij? Jeffrey Jordan, advocaat van onder anderen Mula B, vertelde hier meer over in Start.

"Zweden staat eigenlijk bekend om de goede gevangenissen met goede omstandigheden."

Duurt lang

Veel fans hebben het gevoel dat het al een eeuwigheid duurt, maar is dat eigenlijk ook zo? Jordan: “Ik denk dat het wel meevalt. Hij is op 2 juli gearresteerd en het is nu de 11e. Hij zit eigenlijk nog niet zo heel lang vast, dus ik denk dat het best wel meevalt.”

Borgtocht

In Amerika zie je vaak dat je met een geldbedrag op borgtocht vrij kunt komen. Jordan vertelt dat Zweden ook zo’n systeem kent. Toch is de behandeling voor de Amerikaanse rapper anders. Maar waarom? Volgens Jordan heeft de openbaar aanklager daar een geldige reden voor. A$AP is voor Zweden een buitenlander en moet in het buitenland zijn voor verplichtingen. Het is risico is dus te groot dat hij zal vertrekken uit Zweden. Jordan: “Zweden is eigenlijk bang dat A$AP vertrekt voordat hij een straf krijgt.”

But he’s famous

In juli zijn al zijn concerten al gecanceld. Wordt er eigenlijk rekening mee gehouden dat hij een beroemde artiest is en dat er heel veel mensen op hem zitten te wachten? Volgens Jordan wel. Hij denkt dat de rechtbank al zijn persoonlijke omstandigheden meeneemt. “Zijn advocaat zal ook gewoon uitleggen dat hij verplichtingen heeft en een hoop geld verliest. Hij moet binnen twee weken weer voor de rechtbank komen, dus ik denk dat zijn advocaat zal proberen om hem op borgtocht vrij te krijgen. Dat is al geprobeerd, alleen is het de eerste keer afgewezen.”

Ondanks de eerste afwijzing kan het volgende verzoek wel goedgekeurd worden. Jordan heeft in ieder geval goede hoop: “Ik denk zelf eerlijk gezegd dat hij niet heel lang zal blijven zitten. Ik denk dat ze ‘m die kans wel zullen geven.”

Slechte omstandigheden

De manager van de rapper beweert dat A$AP in zeer slechte omstandigheden wordt vastgehouden. Hij zou blijkbaar in een smerige en eenzame cel zitten en hij zou weinig te eten krijgen. In hoeverre is dat geloofwaardig? Jordan: “Ik denk het eerlijk gezegd niet. Zweden staat daar niet bekend om. Het staat eigenlijk bekend om de goede gevangenissen met goede omstandigheden. […] Zelfs zijn Zweedse advocaat zegt dat daar niets van waar is. Ik denk eerlijk gezegd dat dat een beetje verzonnen is om wat meer begrip te krijgen.”

Petitie

Diezelfde manager startte een petitie om A$AP vrij te krijgen. Gaat zo’n petitie effect hebben? Volgens Jordan kan het twee werkingen hebben. Zo kan het de openbaar aanklager juist extra motiveren om de rapper te straffen. Dat om te laten zien dat óók een beroemdheid dezelfde behandeling krijgt in Zweden.

Jordan vult aan: “Ik denk dat het voor de aandacht van de zaak wel heel goed is en misschien ook voor zijn fans. Maar of het effect heeft op de aanklager en straks in de rechtbank, dat moeten we nog zien. Ik denk zelf dat het heel weinig effect zal hebben.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie