FunX

Turkse en Marokkaanse jongeren omarmen meer eigen culturele en religieuze identiteit

  1. Newschevron right
  2. Turkse en Marokkaanse jongeren omarmen meer eigen culturele en religieuze identiteit

Het is niet verrassend dat Turkse en Marokkaanse jongeren zich het minst Nederlander voelen. Dat zegt Cemil Yilmaz van onderzoeksbureau See Why naar aanleiding van het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). "Het is eerder een bevestiging van wat we allang wisten. Wat wel verrassend is, is de reactie van Asscher. De minister van Sociale Zaken wil dat alle vormen van uitsluiting worden aangepakt. Nu is het ook nog de vraag of het ook echt gaat gebeuren, maar het is in ieder geval positiever dan vorig jaar."

'bashen'

Cemil geeft twee mogelijke verklaring voor de conclusie van het onderzoek. "De Cariben hebben al enige verbintenis met Nederland door een koloniaal verleden, en dat komt bijvoorbeeld terug in de taal. Daarnaast wordt na de aanslagen in New York in 2001 de islamitische identiteit onzettend veel gebasht. En dan kom je vooral uit bij de Turkse en Marokkaanse groepen in Nederland." Volgens Cemil zijn onder andere hierdoor islamitische jongeren meer hun eigen culturele en religieuze identiteit gaan omarmen.

oplossen

Een oplossing lijkt niet voor de hand te liggen. Cemil: "Sinds de jaren '80 is al bewezen dat er sprake is van arbeidsmarktdiscriminatie, verdeling in het onderwijs, er zijn zoveel structurele problemen op dit moment in Nederland. Dus ik zou zeggen: laten we een keer ophouden met symboolpolitiek en daadwerkelijk die problemen op lange termijn oplossen."

Ster advertentie
Ster advertentie