FunX

Burna Boy bewijst zich als African Giant tijdens AFAS Live-concert

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Burna Boy bewijst zich als African Giant tijdens AFAS Live-concert

''So here comes the African Giant!'' Een meer toepasselijke song had Burna Boy niet kunnen kiezen toen hij het podium van AFAS Live betrad. De Nigeriaanse artiest is in korte tijd uitgegroeid tot een internationale sensatie; tot op de laatste minuut was er een énorme run op tickets voor het uitverkochte concert. Burna heeft zich ontpopt tot een rolmodel en heeft maar één doel in alles wat hij doet: unite. En met die boodschap ligt niet alleen Afrika, maar heel de wereld op dit moment aan zijn voeten.

Damini Ogulu, zoals Burna Boy eigenlijk heet, is meer dan een afro-artiest die al met een paar tonen automatisch ieders lichaam in beweging zet (nee, stilstaan is écht geen optie). Ook op lyricaal niveau weet de afro-artiest de juiste onderwerpen aan te snijden. Op zijn laatste 19 tracks-tellende album, African Giant, laat hij geen enkel thema onbesproken: politiek, maatschappelijke ongelijkheid, corruptie, vrijheid en liefde komen allemaal voorbij.

Zomerse vibes

Dat Burna Boy ook in Amsterdam voor vuur (letterlijk) en een dansende menigte zou zorgen, was te verwachten. Maar dat hij ook een enorm indrukwekkende live performance zou neerzetten, was voor sommigen toch een positieve verrassing. Burna Boy is namelijk geen uitzondering in deze tijd vol autotune. Artiesten die daar in de studio te afhankelijk van zijn, hebben soms moeite om het live waar te maken. Burna Boy niet. Burna Boy voelt zich thuis op het podium, ook in Amsterdam. En hoewel de afrosounds van Burna Boy beter passen bij een zonnig festival - Coachella bijvoorbeeld, waar hij dit jaar ook mocht optreden - wist hij het zelfs in de AFAS weer eventjes hartje zomer te maken.

Diamanten en dansjes

Waar je hem ook neerzet, hij weet de beats en vocals op de juiste manier te combineren. Ook tussen de andere elementen uit zijn show bestaat een eerlijke rolverdeling. De band is perfect afgestemd op Burna's performance, maar toch zijn het zijn diamanten tanden die de echte shine pakken. Hoewel... Ook zijn aanstekelijke dansmoves konden niet ontbreken om de avond te voorzien van de nodige positieve energie.

African Giant

Hoewel jezelf de 'African Giant' noemen misschien niet per se heel erg humble klinkt, is het tegendeel waar. Burna doelt namelijk niet alleen op zichzelf, maar benadrukt juist dat iedereen zijn Afrikaanse roots zou moeten omarmen. Hij is trots op zijn thuisland Nigeria, maar meer nog: trots op zijn continent. Burna Boy brengt met zijn muziek een bijzondere mix van afrobeats, hiphop, reggae en dancehall, of zoals hij het zelf noemt: afro-fusion. Wat zijn verschillende inspiratiebronnen ook zijn, Afrika staat altijd voorop.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afrika op de kaart

Burna Boy is dé African Giant van dit moment met een duidelijk doel voor ogen: Afrika nog meer op de kaart zetten. En dat doet hij op een manier die even muzikaal als inspirerend is. De veelzijdigheid van het continent wordt weerspiegeld in de verscheidenheid aan tracks: van Wetin Man Go Do tot Gum Body en van Spiritual tot Secret. Voor zijn grootste hits moest het publiek helaas wel wat meer geduld hebben. Zowel On The Low als Ye deed Burna pas als toegift. (Erg verrassend is dat laatste trouwens niet - Ye laat wel vaker op zich wachten...)

Ster advertentie
Ster advertentie