FunX

'Man Made'-docu over mannelijkheid: "Je leert je vrouwelijke kant te onderdrukken"

  1. Newschevron right
  2. 'Man Made'-docu over mannelijkheid: "Je leert je vrouwelijke kant te onderdrukken"

"Je leert als man je vrouwelijke kanten te onderdrukken." Dat vertelde documentairemaakster Sunny Bergman aan Fernando in Start. Zo bestaat het beeld dat echte mannen niet huilen, harde grappen maken en allemaal van sport houden. Maar hoe komt het eigenlijk dat er zo'n eenzijdig beeld over mannelijkheid bestaat? In de docu Man Made, die gisteravond op NPO 2 te zien was, gaat Sunny op onderzoek uit.

opgelegd

"Als je als jongetje niet heel stoer bent en je wil met de meisjes meedoen, dan word je gezien als minder. We hebben vrouwen sowieso lager aangeschreven staan qua kwaliteiten dan mannen. En die kant leer je dan onderdrukken." Maar het is misschien toch niet zo dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus. Zo kwam Sunny er bijvoorbeeld achter dat je het verschil tussen een mannen- en vrouwenbrein helemaal niet kunt zien. "Het verschil tussen mannen en vrouwen is door de samenleving opgelegd."

emoties toelaten

Behalve de stereotypes waar Sunny het over heeft, legde ze uit dat ieder mens natuurlijk verdriet, angst en onzekerheid kent. Dus ook mannen. Alleen laten zij emoties minder goed toe dan vrouwen. "Als die emotie niet toegelaten wordt, dan slaat het om in boosheid. En als mannen die kwetsbare kant bij zichzelf niet toestaan, gaan ze dat vertalen in het onderdrukken van de ander. Heel veel problemen in de wereld komen door die giftige kant van mannelijkheid."

Praat mee

Wat vind jij? Bestaat 'typisch mannelijk' eigenlijk wel? Luister aanstaande zondag om 17:00 naar TopiX en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie