Naar homepage
FunX

Niek (32) heeft Asperger en moest leren verliefd te worden

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Niek (32) heeft Asperger en moest leren verliefd te worden

Niek kreeg als 11-jarige te horen dat hij het syndroom van Asperger heeft. Hij is inmiddels 32 jaar oud en heeft leren leven met deze bijzondere vorm van autisme. Hij vertelde onlangs bij Sander in 7/11 hoe deze stoornis voor struggles zorgt in zijn leven.

Leren verliefd worden

Door Asperger heeft Niek bijvoorbeeld moeite met omgaan met anderen. Het is voor hem een hele opgave. Voor iedere persoon die hij tegenkomt, bedenkt hij een protocol en leert hij steeds hoe hij met diegene om moet gaan of zich bij diegene moet gedragen. "Als ik een cadeautje kreeg van mijn vriendinnetje, dan bedankte ik haar en speelde ik ermee, maar keek ik blijkbaar niet blij genoeg. Ik was blijkbaar niet enthousiast genoeg. Ik was wel enthousiast, maar ik ging daarna aan de gang met het cadeau en dus serieus kijken. Ik heb dus ook geleerd om langere tijd actief enthousiast te zijn." Niek heeft bijvoorbeeld ook moeten leren om verliefd te worden. Hij heeft moeten leren hoe en hoe lang hij emoties bij een persoon moet tonen.

DEEL 1: #openup-week: Niek over hoe autisme zijn leven beheerst

Struggles op stageplaats

De dagelijkse struggle met het syndroom van Asperger zorgde ervoor dat Niek depressieve gevoelens en frustraties met zich meedroeg. Vooral bij zijn eerste stageplek had hij veel moeite: "Totdat ik stage liep had ik protocollen die redelijk werkten, maar als je paramedisch professional wordt - ik wilde fysiotherapeut worden - dan moeten alle protocollen opnieuw geschreven worden. Elke omgang in je stagegebouw is anders. Iemand is een patiënt. Je positie en die van de mensen is anders. Mensen zeggen een hoop niet als je ze bevraagt. Dat heb ik helemaal opnieuw moeten ontwikkelen. Ik was niet bruikbaar thuis en niet te genieten."

Minder nadenken

Bij zijn derde stageplek ging het wel goed met Niek. "Mijn begeleiders zeiden daar dat ze het anders met mij gingen doen. Ze zagen dat ik het kan, maar vonden dat ik mij fucking raar gedroeg, omdat ik heel gespannen was. Ik kreeg van hen de opdracht om te ontspannen, met de mededeling dat ze mij vertrouwden." Dat vertrouwden zorgde ervoor dat Niek een stuk normaler kon doen: "Ik kon normaler doen, omdat ik minder ben gaan nadenken." Met veel therapie en hulp van anderen is het Niek uiteindelijk gelukt om met deze stoornis om te gaan, maar hij blijft eerlijk tegen Sander: "Ik ben nooit uitgeleerd."

Leuke kanten van Asperger

Natuurlijk heeft Asperger ook leuke kanten. "Ik kan ontzettend goed abstract denken over dingen", zegt Niek. "Ik kan goed afstand nemen van situaties. Als iemand overlijdt zoals je cavia, dat is heel vervelend, maar het voordeel is wel dat je de kooi niet hoeft te verschonen. Omdat ik er niet per se emotioneel bij betrokken ben." Ook heeft Niek weinig moeite met leren: "Ik heb nooit moeite gehad met informatie in me opnemen. Ik kijk ergens naar en begrijp het meestal, waardoor ik nooit iets hoef te onthouden. Ook daarvoor heb ik een systeem waarbij ik kennis aan elkaar koppel." Dat systeem van Niek werkt dus ook voor informatieverwerking.

Ontspannen is key

Tot slot adviseerde Niek iedereen met autisme om vooral te ontspannen: "Als je ergens tegenaan loopt en denkt het niet meer te trekken of aankunnen, probeer dan te ontspannen. Probeer samen met anderen te leren herkennen wat je voelt. Dat scheelt je veel stress en denkwerk. Dat heeft mij het meeste geholpen: ontspannen en voelen, hoe gek dat ook klinkt. Autisten hebben wel gevoel en veel, maar we herkennen het vaak niet."

DEEL 2: #openup-week: Niek over hoe autisme zijn leven beheerst

#OpenUp

Deze week staat FunX in het teken van #openup om het taboe van psychische klachten onder jongeren te verbreken. Uit onderzoek van 3Vraagt blijkt dat vier op de tien jongeren met psychische klachten zich hiervoor schamen. Praten over over je burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis is namelijk hartstikke belangrijk! Deel jouw eigen #openup op social en help mee om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie