FunX

SPOKEN: De toekomst van voedsel

  1. Newschevron right
  2. SPOKEN: De toekomst van voedsel
De wereldbevolking groeit steeds meer, maar dat betekent ook dat er steeds meer monden moeten worden gevoed. De grote vraag is, of dat wel mogelijk is voor iedereen? Wist jij bijvoorbeeld dat we een derde weggooien van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd? Moeten we daarom meer produceren of gaan we juist aandacht besteden aan hetgeen wat we eten, zodat er minder verspild wordt? Manu vraagt het aan Luc Groot, lobbyist van de LTO (Land- en Tuinbouworganisatie Nederland) en Joris Lohman, de voorzitter van de Youth Food Movement.

Killing Skills

Het producersduo Killing Skills won onlangs een aantal prijzen in Polen voor de productie van het beste album. Alle reden dus om Jaap -de ene helft van Killing Skills- te vragen naar zijn favoriete lyricale performance. Hoe is die samenwerking eigenlijk ontstaan en let een producer eigenlijk wel op de tekst?

Goud

Je ziet ze steeds vaker in de stad opdoemen: goudwisselkantoren. Plekken waar je met je goud terecht kunt om het in te wisselen tegen geld. En zeker in deze tijden van crisis lijkt het alsof steeds meer mensen er ook gebruik van maken. Manu duikt in het tweede uur in de wereld van goud met econoom Ewoud Jansen en gecertificeerd goud-taxateur Cees Heintzberger. Wat doet de prijs van goud stijgen en waarom is het koningsmetaal ooit losgekoppeld van geld?

SPOKEN

Het Zaanse HipHop-collectief Zolarsem dropte aan het einde van 2012 hun album De Opstand. Manu vroeg aan één van de MC's uit het collectief Menna om een SPOKEN-voordracht te doen over goud. Menna kroop z'n pen in en blesste het tweede uur met een zeer terecht kritische voordracht.


{audio}http://download.omroep.nl/funx/ondemand/spoken/spoken_201302172100.mp3{/audio}
(rechter muisknop > doel opslaan als)

Uur 1

Common - The Food
Little Brother - Starvation
Mobb Deep - Survival Of The Fittest
Bob Marley - Them Belly Full
O.S.T.R. Ft. Joe Kickass - Copycats
James Brown - It's A Mans World (Duidelijke Taal: Jaap van Killing Skills)
Masta Killa - Food
Fantan Mojah - Hungry

Uur 2

Kanye West - Gold Digger
GZA - Gold
U-Niq - Goudzoekers
Common - Gold
Lupe Fiasco - Gold Watch
Menna/Zolarsem - Wie R Tru Zijn
SPOKEN: Menna
K'naan - Gold In Timbuktu
Jill Scott - Golden
MF Doom - Red And Gold
Ster advertentie
Ster advertentie