FunX

De transferperiode is in volle gang: hoe ontstaan al die geruchten?

foto: Pixabay
  1. Newschevron right
  2. De transferperiode is in volle gang: hoe ontstaan al die geruchten?

Quincy Promes verkaste gisteren officieel van Sevilla naar Ajax. De geruchten gingen al een tijdje rond, maar niets is natuurlijk zeker totdat het écht zeker is. Die transfergeruchten zijn soms om helemaal loco van te worden. Komt Messi nu wel naar De Graafschap of niet? Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? Daar vertelde Yordi Yamali van FC Afkicken meer over in Start.

“Als speler kan het natuurlijk interessant zijn om zo lang mogelijk te wachten."

Op de vraag waar al die transfergeruchten vandaan komen, antwoordt Yordi meteen: "Waar niet? Er zijn zoveel belanghebbende partijen. Clubs kunnen het laten lekken, journalisten kunnen het verzinnen. Je hebt ook het internet waar supporters van alles kunnen verzinnen.” Kortom die geruchten komen letterlijk vanuit alle hoeken.

Sneaky games

Als je als speler je club wilt verlaten voor een nieuw avontuur, moet je af en toe ook vieze en sneaky spelletjes spelen. Je hebt er dan belang bij dat er een beetje nieuwsvorming ontstaat rondom jouw naam. Yordi: “Dan kan je zaakwaarnemer bij de krant laten vallen dat er interesse is in zijn speler vanuit Engeland bijvoorbeeld. Zo brengt dat de geruchtenmachine op gang.” Op die manier worden andere clubs aan het denken gezet en ontstaat er steeds meer interesse. En meer interesse = meer mogelijkheden = meer geld = jackpot.

Wanneer komt-ie nou?

Oké, en waarom duurt de ene transfer eigenlijk langer dan de ander? Je weet wel: wanneer jouw favoriete speler al maanden genoemd wordt bij je favoriete club en uiteindelijk pas een jaar later komt. Of gewoon helemaal niet. Yordi: “Als speler kan het natuurlijk interessant zijn om zo lang mogelijk te wachten. Dat clubs wat tegen elkaar gaan opbieden, zodat jij uiteindelijk het meeste eraan overhoudt.”

Natuurlijk wordt de ene speler ook duurder geschat dan de ander. Wat daar allemaal bij komt kijken? Yordi: “De belangrijkste zaken zijn de contractduur van iemand en de waarde van zijn contract. Het neemt een bepaalde waarde met zich mee als iemand bijvoorbeeld een miljoen per jaar verdient en nog vier jaar een contract heeft.”

Maar er zijn nog veel meer factoren die niet per se tastbaar zijn. “Bij een transfer van Neymar, die naar Paris Saint-Germain gaat voor een gigantisch bedrag, worden allemaal berekeningen meegenomen”, legt Yordi uit. “Van shirtverkoop tot marketingwaarde en dat soort zaken. Uiteindelijk is het bij grote transfers maar net wat de gek ervoor geeft.”

Matthijs de Ligt

De heetste naam op de Nederlandse transfermarkt is op dit moment natuurlijk Matthijs de Ligt. Bij welke club speelt het wonderkind van Ajax komend seizoen? Yordi voorspelt: “Gevoelsmatig zeg ik nog steeds dat het Barcelona wordt. Ik kan niet geloven dat het Juventus is, al lijken die op pole position te liggen.” Yordi ziet Juventus niet als meest logische transfer voor de Ajax-captain. “Ajax heeft toch altijd een beetje die onbeschreven band met Barcelona.”

Ster advertentie
Ster advertentie