FunX

"Vluchtelingen willen geen geld maar brood"

  1. Newschevron right
  2. "Vluchtelingen willen geen geld maar brood"
Hoe komt het dat jongeren uit Nederland hulp bieden aan Syriërs? Dat vroeg Fernando vanochtend in Start aan Rabia Amezian en Yasien Ismaiel van de populaire Facebookpagina en stichting 'Help Syrië De Winter Door'. Met 7000 likes en een hoop succesvolle acties zijn ze verantwoordelijk voor humanitaire hulp vanuit Nederland naar de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië.

Water en brood

We lezen veel over de vluchtelingenkampen, maar Yasien is één van de weinigen die het met eigen ogen heeft gezien en daar voedsel heeft kunnen uitdelen. Hij ging naar het vluchtelingenkamp Yarmoek in Damascus. "Niemand mag erin of eruit en wij hadden het geluk dat wij de eersten waren die naar binnen mochten gaan om de slachtoffers te helpen. (..) Niemand vraagt je om geld, maar om water en brood. Dat brak me," vertelde hij vanochtend in de FunX ochtendshow.

Concentratiekamp

De grootste slachtoffers van de oorlog zijn volgens Yasien de burgers: "Die hebben geen politieke agenda. Dat is echt erg als je dat ziet. Ik voelde me als in een concentratiekamp. Je moet in een rij staan en als je niet luistert word je aangepakt. Het frappante is dat zelfs soldaten familieleden in het kamp hebben en niets kunnen doen. Wat ik gezien heb is niet te beschrijven en heel moeilijk te bevatten."Geamputeerde beentjes

Rabia Amezian en Mohammed Cheppih zijn initiatiefnemers van de actie, maar toch ging Rabia niet met Yasien en Mohammed mee naar Syrië. Ze vertelde bij FunX dat ze nog niet klaar is om kinderen met geamputeerde beentjes en mensen die verhongeren te zien. "Ook zou ik niet de zegen van mijn ouders krijgen om die kant op te gaan en voor mij is dat van groot belang."Onmenselijk

Rabia vindt het raar dat er op vier a vijf uur vliegen vanuit Nederland zulke onmenselijke daden plaatsvinden, terwijl wij doen alsof er niets aan de hand is. "Het is bizar om te denken dat wij niets kunnen doen. Wij zien het bewijs keer op keer dat de dingen die wij opsturen, ook echt aankomen," zei ze vanochtend in Start.

Help Syrië De Winter Door

Wil jij je steentje bijdragen aan Help Syrië De Winter Door? Surf dan naar de website of Facebookpagina waarop ze gedetailleerd en continu communiceren waar ze zijn, wat ze doen en waar ze hulp bij nodig hebben.

Ster advertentie
Ster advertentie