FunX

Zwarte Piet: wel of geen racisme?

  1. Newschevron right
  2. Zwarte Piet: wel of geen racisme?
Elk jaar rond deze tijd barst de discussie weer los: Is Zwarte Piet wel of geen racisme? Sommigen vinden van wel en zien Zwarte Piet als een overgebleven symbool van de slavernij. Anderen vinden dat onzin en zeggen dat Zwarte Piet hoort bij een onschuldig kinderfeest.

Donderdag vond er in Amsterdam een hoorzitting plaats, omdat bij de gemeente Amsterdam bezwaar is gemaakt tegen de Zwarte Pieten bij de jaarlijkse Sinterklaasintocht in de hoofdstad. Naar aanleiding hiervan was CritiX donderdagavond helemaal gewijd aan de Zwarte Piet discussie.

Strontziek
De telefoon stond roodgloeiend en voor- en tegenstanders belden massaal in. Zo belde een donkere Haïtiaanse jongen in, die de discussie helemaal zat is: "Ik ben donker, kom uit Haïti maar ik word elk jaar strontziek van elk jaar de discussie over slavernij en handel. Ik ben klaar met al die mensen die zeiken."Indirect racisme
Nienke Venema noemt Zwarte Piet een voorbeeld van het feit dat er nog veel racisme in ons land is. De directeur van Humanity in Action Nederland zegt dat het indirect racisme is. "Ik word moe van mensen die zeggen dat hij uit de schoorsteen komt." Volgens Nienke is er geen twijfel dat Zwarte Piet een overblijfsel is van ons koloniale verleden: "Maar het is indirect omdat ik niet denk dat mensen die Sinterklaas vieren, dat racistisch bedoelen."Koloniaal
Diego wil dat mensen erkennen dat Zwarte Piet een overblijfsel is uit een koloniaal tijdperk. Harun snapt niet wat er erg is aan kinderen die blij worden.

Ster advertentie
Ster advertentie