FunX

Rahime (26) eerste verstandelijk gehandicapte hoofdpersoon in Nederlandse film

  1. Newschevron right
  2. Rahime (26) eerste verstandelijk gehandicapte hoofdpersoon in Nederlandse film

Ze heeft een verstandelijke beperking en dezelfde gedachtengang als een vijfjarige. Maar Rahime (26) laat zich hierdoor niet tegenhouden. Zondag 29 november gaat de korte jeugdfilm DEBIEL, wie is er nou gek? in première met haar in de hoofdrol. Het is de eerste Nederlandse film waarin een verstandelijk beperkte actrice de hoofdfiguur speelt. Fernando sprak de jonge regisseuse, Dewi Reijs, over de film.

Grootste wens

Dewi vertelt dat Rahime een oud buurmeisje van haar is en dat ze het script speciaal voor haar heeft geschreven. "DEBIEL vertelt het verhaal van Yildiz, een Turks verstandelijk gehandicapt meisje. Zij komt achter de schermen van een modeshow terecht. Daarmee gaat haar grootste wens in vervulling."

Puur

Hoewel de titel provocerend klinkt, slaat het volgens Dewi niet op de hoofdpersoon zelf. "Het gaat over de buitenwereld die zich raar gedraagt en zij is juist puur en echt."

Andere rollen in DEBIEL zijn weggelegd voor o.a. Maryam Hassouni (Dunya & Desi, Shouf shouf habibi) als de zus van Yildiz, Ergun Simsek (onder andere Spangas) en Annemieke Bakker (Alles is liefde). Ook topmodel Sylvia van der Klooster maakt haar acteerdebuut in een kleine bijrol.

Ster advertentie
Ster advertentie