FunX

Morad test hoe het met zijn zaadkwaliteit gesteld is

  1. Newschevron right
  2. Morad test hoe het met zijn zaadkwaliteit gesteld is

Uit onderzoek blijkt dat de zaadkwaliteit van de westerse man achteruit gaat. Een milliliter sperma van westerse mannen bevatte in 1973 99 miljoen zaadcellen en in 2011 is dat nog maar 47 miljoen. Shocking!

Wil je ooit kinderen kunnen krijgen, dan heb je natuurlijk goed zaad nodig. Ook Morad heeft een kinderwens en dus deed hij een test om erachter te komen hoe het eigenlijk met zijn zaad gesteld is.

Oorzaak

Maar eerst belden Morad en Dyantha met Marjolein van Freya, een vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, om te vragen wat precies de oorzaak van dat slechte zaad is. "Het is deels genetisch bepaald, maar het komt ook door bijvoorbeeld blootstelling aan pesticiden en door stress." Volgens Marjolein heeft vooral een ongezonde levensstijl een grote negatieve invloed op de zaadkwaliteit.

"Om zwanger te worden heb je goed zaad nodig. Als die kwaliteit achteruit blijft lopen, zullen meer mensen in de toekomst aangewezen zijn op bijvoorbeeld een ivf-behandeling."

Test

Morad geeft toe dat hij zelf ook een slechte levensstijl heeft en daarom bang is voor een slechte zaadkwaliteit. Omdat hij toch wel een kinderwens heeft, besloot hij zijn sperma te testen. En dat vond hij best spannend.

"Het doet me echt iets als mijn zaad slecht blijkt te zijn"

Dyantha wilde Morad niet lang in spanning houden, dus opende ze snel het envelopje met de uitslag van de test. En die bleek gelukkig positief te zijn!

Ster advertentie
Ster advertentie