FunX

Klokhuis brengt militair en oorlogskind bij elkaar

  1. Newschevron right
  2. Klokhuis brengt militair en oorlogskind bij elkaar
Het Klokhuis Maakt Geschiedenis vertaalt de vijftig belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlands geschiedenis voor kinderen. Zo volgt het programma vanavond Dutchbatter Boudewijn Kok, die in de jaren negentig als monteur uitgezonden werd naar Srebrenica. De militair vertelde vanochtend in Start over zijn ontmoeting met Samira, het kind waarmee hij een hechte band opbouwde tijdens de oorlog.

Hulpeloos

Boudewijn Kok zag in Srebrenica deportaties, moorden en andere gruweldaden en het maakte hem misselijk dat de rest van de wereld de Dutchbatters niet hielp om er iets tegen te doen. Hij was degene die Samira op de bus heeft gezet, zonder dat hij wist waarnaar ze gedeporteerd werd. Mede daardoor heeft hij jaren aan Samira gedacht en zei hij vanochtend bij FunX: "Het is de enige vrouw die al achttien jaar in mijn hoofd spookt. Ik ben ontzettend blij dat ik haar nu ken en tot mijn vrienden kan rekenen."

Kind in de oorlog

Boudewijn gaf Samira in slechte tijden kleding, shampoo en snoep. Zo hebben ze een band opgebouwd tijdens alle gruweldaden in de regio. "Een kind hoort niet in de oorlog thuis. Als er ergens oorlog is, dan moet je al die kinderen weghalen." Hij zegt dat alle militairen een favoriet kind hadden waar ze eten of kleding aan gaven. "Voor mij was dat Samira." Als voorbeeld geeft hij zijn verjaardag in 1995. "Daar stond ze dan 's ochtends vroeg aan het hek, een verjaardagsliedje voor mij te zingen."

Het Klokhuis maakt geschiedenis check je vanavond op 18.20 uur op Nederland 3.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F78212147"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie