FunX

Debiele providers

  1. Newschevron right
  2. Debiele providers
Het paasweekend zit erop en wat was het lekker weer! Je zat ongetwijfeld ergens op het strand of je hebt met je vrienden gechilld in één of ander park. En natuurlijk heb je veel foto's gemaakt en verstuurd via Whatsapp of op je Facebook wall gepost. Nu kan het immers nog. Maar als het aan je debie...eh mobiele provider ligt ga je straks extra betalen voor het gebruik van dit soort services op je smartphone.

Meer betalen
KPN was vorige week het eerste bedrijf dat zei vanaf de zomer extra geld te gaan vragen voor het gebruik van bijvoorbeeld Whatsapp en Skype op je mobiel. Ook voor het kijken van video's ga je meer dokken. Wat nog erger is, is dat dit zelfs voor bestaande abonnees gaat gelden. In de contractvoorwaarden staat namelijk ergens heel sneaky dat je nu al als KPN-klant geen VoIP-diensten mag gebruiken. Dat zeggen ze natuurlijk niet in de winkel op het moment dat je je abonnement afsluit. KPN zegt nu dat het vanaf de zomer deze regel ‘conform de voorwaarden’ gaat handhaven.

Genaaid
Ok, KPN valt dus af. T-Mobile dan maar? Nee doe maar niet! Daar mag je mag je al blij zijn als je uberhaupt een goede internetverbinding hebt. Bovendien lijkt het nog een kwestie van tijd voordat ook zij het onbeperkt internetgebruik aan banden leggen. En Vodafone is niet veel beter. Zij blokkeren nu namelijk al belangrijke internetdiensten, zo blijkt uit onderzoek van nu.nl. Kortom, we worden aan alle kanten genaaid.

Waarom?
Waarom doen die providers dit dan? Simpel! Ze hebben minder inkomsten omdat jij niet meer 50 smsjes per dag verstuurt en niet meer uren aan de telefoon hangt met je vrienden. Je chat nu via Whatsapp, en belt steeds vaker via Viber en Skype.

Bits of Freedom
Volgens Bits of Freedom moet de regering ingrijpen om te voorkomen dat machtige providers zich gaan bemoeien met jouw internetverbruik. Anders wordt volgens de beweging het mobiele internet volledig gefragmenteerd waarbij we voor ieder apart gecontroleerd 'stukje internet' moeten betalen. Daar zit toch niemand op te wachten?

Oplossing
De providers zouden er verstandiger aan doen om zich meer op internet te gaan richten en te accepteren dat mobiel bellen niet meer zo hot is als een paar jaar geleden. Waarom niet gewoon een abonnement van bijvoorbeed 30 of40 euro per maand met minder belminuten maar wel onbeperkt internet? Wat denk jij?Ster advertentie
Ster advertentie