FunX

Klanten van sekswerkers afgeperst: "Betalen, anders klappen we uit de school"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Klanten van sekswerkers afgeperst: "Betalen, anders klappen we uit de school"

Nederlandse sekswerkers worden sinds eind vorig jaar door criminelen benaderd om telefoonnummers van klanten vrij te geven. Deze klanten worden vervolgens via WhatsApp afgeperst. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Pointer. Onderzoeksjournalist Jerry Vermanen vertelde tijdens Start met Fernando hoe dit in zijn werk gaat.

Sekswerkers verkopen telefoonnummers van hun klanten “om ze te bedreigen en af te persen”

Aanbod

"Ze sturen in eerste instantie berichtjes naar sekswerkers met een heel aantrekkelijk aanbod", vertelt Jerry. De criminelen bieden de sekswerkers zo'n driehonderd euro in ruil voor duizend telefoonnummers. "Je kunt je voorstellen dat als je in financiële nood zit - en dat was bij veel sekswerkers de afgelopen periode zo, want ze konden tijdens de lockdown niet werken - dan kun je keuzes maken die achteraf gezien misschien niet zo handig zijn."

Bedreiging

Als de criminelen eenmaal de nummers hebben, benaderen ze de betreffende personen met bedreigingen. "Klanten krijgen een berichtje en daar schrikken ze natuurlijk enorm van." In het berichtje staat dat ze 1250 euro aan crypto moeten overmaken. Doen ze dat niet, dan wordt hun sociale omgeving ingelicht over hun bezoekjes aan sekswerkers.

Uit het onderzoek van Pointer blijkt dat het waarschijnlijk allemaal loze dreigingen zijn van de criminelen. Toch kan het zijn dat mensen erin trappen: "De schaamte zorgt ervoor dat mensen misschien toch denken: ja, laat ik het maar betalen dan ben ik er vanaf."

Onderzoek

De politie doet momenteel onderzoek naar deze zaak. Hoeveel aangiften er zijn gedaan, is niet bekend.

Ster advertentie
Ster advertentie