FunX

Het verdampte hulpgeld voor Afghanistan

  1. Newschevron right
  2. Het verdampte hulpgeld voor Afghanistan
Anderhalve maand geleden zendde Zembla de documentaire "Het verkwanselde geld in Afghanistan" uit. Reden genoeg voor Manu om dit uit te zoeken in Spoken. Luister hier naar de uitzending.

Een franse filmploeg ging op zoek naar scholen in Afghanistan. Deze zouden met behulp van het 'hulpgeld' gebouwd worden. Echter kwam de filmploeg tot een bizarre conclusie: Geen scholen, maar wel torenhoge villa's. Manu sprak deze week met de eindredacteur van de franse productiemaatschappij Premières Lignes Television, Luc Hermann.

Verder ging Manu in gesprek met schrijfster en politicologe Bette Dam. Ze schreef het boek "Expeditie Uruzgan. De weg van Hamid Karzai naar het paleis", een boek over de manier waarop de huidige president van Afghanistan aan de macht kwam in het door oorlog geteisterde land.

Is Karzai inderdaad corrupt? Of heeft corruptie een heel andere betekenis dan het hier voor ons in Nederland heeft? In gesprek met Afghanistan-kenner Ayatollah Musa komt die nuancering ter sprake.

Vanuit Zaandam is de jonge Afghaanse MC, DSI-Bel afgereisd naar de studio in Amsterdam. Hij vertelde over de terugkeer naar zijn vaderland en de directe confrontatie die hij had met de enorme villa's die uit de grond waren geschoten in de hoofdstad Kabul.

Ook draaide Manu een primeur van DSI-Bel, afkomstig van het afgelopen weekend gereleasde album Illtronickzs van de crew Zolarsem.


Luister hier naar de uitzending!

Ster advertentie
Ster advertentie